Kategóriák
Történelem

Az Oxley eltitkolt tragédiája

A második világháborúban az angol haditengerészet 1939-ben ezen a napon szenvedte el az első veszteséget, a norvég partok közelében torpedótámadást követően elsüllyedt az Oxley tengeralattjáró. Az angolok csak jóval a háború után hozták nyilvánosságra, hogy egy másik tengeralattjárójuk, a Triton süllyesztette el tévedésből.

Az Egyesült Királyság hadüzenetét követően a  Royal Navy azonnal megszervezte Németország tengeri blokádját. A szigetek és (az akkor semleges) Norvégia között teljes szélességben ellenőrzésük alá vonták a tengeri útvonalakat. A felszíni hajók mellett természetesen kivezényelték a tengeralattjárókat is.

Az elátkozott U 505

Minden bizonnyal navigációs hiba következtében az Oxley A Triton zónájába került, amely kora este észlelte a tengeralattjárót, s  mivel nem ismerték fel, fényjelek segítségével kérte az azonosítást. A többszöri ismétlés ellenére sem érkezett válasz. A kapitány ezért német  búvárhajónak vélte és két torpedót lövetett rá. Rövidesen hallották a robbanásokat, majd a célpont eltűnt a felszínről. Közelebb mentek, s hangokat hallottak, majd megláttak három embert. Kettőt sikerült kimenteni, köztük a megtorpedózott egység kapitányát. Ekkor jöttek rá a végzetes tévedésükre.

A vizsgálat megállapította, hogy a Triton kapitánya nem hibázott. Az Oxleyről viszont csak annyit közöltek, hogy eltűnt. 1945-ben pontosítottak, hogy ütközött a Tritonnal, s csak 1950-ben ismerték be, hogy baráti tűz okozta a tragédiát, amiben több tucat brit tengerész vesztette életét.

Az utolsó torpedóval saját magát süllyesztette el!

A Triton ezt követően sikeresen ténykedett az északi vizeken, több kisebb német hajót is megtorpedózott, majd a Földközi-tengerre vezényelték. Legjelesebb haditette, hogy a 102 mm-es ágyújával tűz alá vette az olasz Savona kikötőjét. 1940 december elején bevetés közben eltűnt. A mai napig nem tudni, hogy hol és mi történt vele.

***Látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.comot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat!

Kép: Oxley, Barrow Submriers Assotiation.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.