Kategóriák
Történelem

Amikor a Luftwaffe legyőzte a Kriegsmarinet!

A Viking hadművelet keretében 1940 február 22-én úgy született elsöprő brit győzelem az Északi-tengeren, hogy abban egyetlen brit katona se vett részt. A Luftwaffe mért légicsapást a Kriegsmarine 1. Romboló flotillájára. Az ütközetben elhunyt 578 német tengerész!

A német légifelderítés jelezte, hogy a Dogger bank térségében az angolok intenzív halászatot folytatnak (élelmiszer ellátás!) és légi, tengeralattjáró aktivitást is felfedeztek, ezért elhatározták, hogy elveszik az angolok kedvét a hajókázástól a térségben. Az aknaszedők  felszedték az angol tengeri zárat majd sötétedés után nagy sebességgel jöttek a rombolók. Az égen feltűnt  egy azonosítatlan repülő  és a hajók tüzet nyitottak.  Amire a gép bombázással válaszolt, s megrongálta a Z1 Leberecht Maass rombolót, a második rácsapással pedig telibe találta, a hajó felrobbant és ketté törve elsüllyedt.

Az Oxley eltitkolt tragédiája

A bombázó távozott, a flotilla többi hajója elkezdte a mentést, amikor a Z3 Max Schultz aknára futott és elsüllyedt. A gyakorlatlan személyzet azt hitte, hogy tengeralattjáró támadás alatt állnak, ezért mélységi aknával jól megszórták a környéket, egy mentőcsónakot legázoltak, majd az aknára futott romboló túlélőit magukra hagyva elmenekültek.  A súlyos veszteség után a flotilla visszatért bázisára. A csatában 578 tengerész vesztette életét és rendkívül érzékeny technikai veszteséget szenvedtek. A nagyságrend érzékeltetésére: a teljes jugoszláv hadjárat mintegy 150 hősi halottjába került Németországnak, Hollandia 2000… A tragédiát nem hozták nyilvánosságra.

A belső vizsgálat során derült ki, hogy a két fél  nem tudott a másik akciójáról ( a Viking hadművelettel egyszerre 2 Heinkel He-111-es század volt a térségben, akiknek az angolok partmenti hajózását kellett volna támadniuk) és a koordináció hiánya okozta a tragédiát (mire a légierőnél megtudták, hogy kifutottak a rombolók már felszálltak a bombázók és nyílt rádióforgalmazásban nem akarták felhívni az angolok figyelmét a hajókra, amelyeken azonban volt Enigma, tehát őket értesíthették volna a repülőkről), amelyért senkit sem vontak felelősségre. A Z1-ről pár telefon után kiderült, hogy baráti tűz végzett vele. A Z3 elsüllyesztését a helyszínem -tévesen – angol torpedó találatnak tulajdonították, majd német aknának, később angolra finomítottak… A haditengerészet is begyűjtött egy skalpot, ugyanis egy visszatérő He 111-est leszedett a  Borkum-szigeti légvédelmi ütegük.

A karánsebesi csatára Rejtő is büszke lett volna!

**Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik! Ossza meg barátaival is!

Fotó: historyofwar.org,  Maas romboló

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.