Kategóriák
Közélet

Karanténmentesen hazamehetnek Erdélybe szavazni!

A magyar állam támogatja, hogy a hazánkban élő román vagy  kettős állampolgárok részt vegyenek a vasárnapi önkormányzati választáson. Amennyiben hétfő reggelig vissza térnek, s a pecséttel igazolják, hogy leadták szavazatukat karanténmentesen beléphetnek Magyarországra. Ez egyben lehetőség arra, hogy a rég nem látott rokonokkal, barátokkal is találkozzanak.

 

A külügyi államtitkár bejelentése szerint az állandó magyarországi tartózkodási jogosultsággal rendelkező román vagy kettős állampolgárok, ha azért utaznak Romániába, hogy részt vegyenek a vasárnapi önkormányzati választásokon. A szavazók és kiskorú gyermekeik vasárnap reggel 8 órától hétfőn reggel 9 óráig a magyar-román határ bármelyik átkelőhelyén korlátozások nélkül térhetnek vissza Magyarországra.

Természetesen a bemondás kevés, csak arra vonatkozik a könnyítés, aki a román személyibe ragasztott matrica felmutatásával igazolja, hogy valóban szavazott.  Mivel a hazánkban élő román állampolgárok abszolút többsége magyar nemzetiségű, így az akció gesztus az RMDSZ és egyéb magyar pártok, szervezetek, független jelöltek  felé – és egyben kiváló lehetőség, hogy meglátogassák rég nem látott rokonokat, barátokat.

Magyar szempontból Marosvásárhelyen (Soós Zoltán) és Szatmárnémetiben (Kereskényi Gábor) a tét. Az innen származottak, ha éreznek valamit szülőföldjük, a helyi magyarság iránt, akkor éljenek a lehetőséggel!

Fotó: e-nempujsag.ro

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük