Kategóriák
Közélet Színes

Betársultunk az új Albatroszba!

Tombor András (akit én még a Tokaj Kereskedőház Zrt. fb elnökeként “ismertem”) úgy látszik a bor mellett a katonai repüléshez is érthet,  mert 51 százalékos tulajdonosa a cseh AERO Vodochody AEROSPACE, amely az egyik legnagyobb sugárhajtású kiképző és műrepülőgép gyártó a világon. Bejelentették, hogy az L-39 NG megkapta a nemzetközi típusbizonyítványt.

A Varsói Szerződés idején a cseheknek jutott az oktató-felderítő gépek fejlesztése, s erre a célra kiválóan megfelelt a Delfin és az Albatrosz (L-39). A rendszerváltás után amerikai együttműködésben dobtak piacra új típusokat. Az elmúlt években pedig gőzerővel dolgoztak az Albatrosz modernizálásán, új motor, új elektronika – egy új gép a régi alapokon, ami egyben azt is lehetővé teszi, hogy a meglévő régi madarakat tovább fejlesszék. A gépre fegyverhordozó konténereket is lehet rögzíteni, tehát a szegény ember vadászgépként is tudja alkalmazni.

Zalaegerszegen épül a Rheinmetall harcjárműgyár!

A cseheknek volt egy kiváló alapgépe, a fejlesztés viszont iszonyúan költséget “játék”, s nyilván jól jött a magyar tőkeinjekció.  Ez egyébként arra utal, hogy a magyar haderőfejlesztési program keretében nyilván számolnak az L-39 NG-k rendszeresítésével.  Tehát a páncélozott haderő és a légvédelem után, a harci helikopterek beszerzése mellett a kiképző-felderítő-légi járőr területen is fejlesztés várható.

PS:  A HVG híre szerint  Tombor András üzletrészét Szalay-Bobrovniczky Kristóf, volt diplomata, üzletember, a kormányszóvivő férje váltja a cégben.

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a https://hosting2168331.online.pro/public_html-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Fotó: defensetalk.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük