Kategóriák
Színes Történelem Utazás

Bor, történelem, Tokaj-Hegyalja!

Magyarország egyik legszebb tájegysége Tokaj-Hegyalja. A lankás, napos hegyoldalakat szorgos kezek által művelt szőlőtáblák borítják, mögötte pedig nagy erdőségek. A mintegy 10.000 hektárnyi, 27 településből álló tájegységet az UNESCO 2002-ben felvette a világörökségi listára Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj néven.

Egy kis kedvcsináló a vidékhez- a teljesség igénye nélkül!

Hercegkút

A Sárospatak szomszédságában fekvő falu egykoron a Rákóczi család birtoka volt, a kuruc szabadságharc után elnéptelenedő vidékre a XVIII. század közepén német telepesek érkeztek. A XX. századba elmagyarosodott a falu, de a gyökereiket a mai napig ápolják a lakosok. A községnek szép barokk temploma, a Gombos-hegyen több szintben pincesorok vannak, amely fölött található a megrendítő szépségű kálvária, amely tetejéről gyönyörű panoráma nyílik a falura és a környező zempléni tájra.

Tarcal

A Tokaj és Szerencs közt, a hegy lábánál elterülő községben a legenda szerint már honfoglaló eleink megtelepültek a névadó Tarcal vezér vezetésével. Az Árpád-kori településen tartott országgyűlést Könyves Kálmán, ahol elhíresült mondásában kijelentette, hogy boszorkányok márpedig nincsenek (legalábbis stigák!). A képen látható kápolna térségében, a szőlőhegyen állították meg 1849-ben Klappka honvédei az osztrákok előretörését. A település templomai, régi épületei jelzik, hogy egykoron jól meg lehetett élni a térségnek munkát adó szőlészetből, borászatból, amely mára a turizmussal egészült ki. A helybéliek úgy vélik, hogy Tarcal a mézédes források földje. A község fölé magasodó egyik szőlőhegyen található a néhány éve felállított,  8,5 méter magas Áldó Krisztus szobor.

Tállya

Nevét valószínűleg a tatárjárás után letelepített francia nyelvű bevándorlóktól kapta a község. Kisebb vára is volt Tállyának, amely pusztulása után a faragott köveket felhasználták a helyi építkezésekhez. A település életét évszázadokon át a szőlő és bortermelés határozta meg, manapság is több jó nevű borászat működik a faluban. Egyes számítások szerint itt van Európa közepe, amit egy térképet ábrázoló emlékművön is megörökítettek.

Tokaj

Kőhalom is alig maradt, de rekonstruálják!

A Bodrog ás a Tisza összefolyásánál fekvő település a legkisebb hegyaljai város, de a Himnuszban is megénekelt „nektárnak” köszönhetően világszerte ismert. Sok évszázadon át fekvése miatt stratégiai jelentőségű helyőrség volt. Híres vára a kuruc időkben pusztult el, s a rendszerváltás után indult meg a romok feltárása. A borászatnak köszönhetően indult fejlődésnek. Érdemes megismerkedni a gyönyörű barokk belvárossal és a híres pincéivel, a város fölé magasodó heggyel, a folyók vízi világával.  A közúti és vasúti hídjának köszönhetően a Felső-Tiszavidék egyik közlekedési csomópontja Tokaj. Minden irányból könnyű megközelíthető. A Fesztiválkatlan és a Paulay Ede színház számtalan kulturális rendezvénnyel hívogatja a látogatókat.

II. Rákóczi Ferenc kapcsolódik a vidékhez:

II. Rákóczi Ferenc: a név kötelez!

A királyok bora…

… a borok királya! – dicsérte a tokaji aszút XIV. Lajos, a Napkirály. A különleges desszertbort Szepsi Laczkó Máté, Lorántffy Zsuzsanna udvari papja készítette először, s rövidesen világhódító útjára indult. Nagy Péter, minden oroszok cárja is kedvelte, akárcsak több későbbi orosz uralkodó.

Franco Nero és a Tokaji aszú

A tokaji aszú a természet és a hegyaljai emberek közös alkotása, amely különlegességét a szőlőszemeken beinduló nemesrothadásnak köszönheti. Az alapborhoz hozzáadott, egyesével válogatott aszúszemek mennyiségének a függvényében 3-6 puttonyos aszút készítenek. Tokaj-Hegyalján nagy mennyiségben készítenek még furmintot, sárga muskotályt, szamorodnit. Az ínyencek különlegessége pedig a mézédes aszúeszencia

Uniós pénzből építettek állomást Pálházán

***Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   https://hosting2168331.online.pro/public_html -ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük