Kategóriák
Színes Utazás

Ezt látja a Nagy Szfinx!

A gízai piramisok előtt magányosan fekvő Nagy Szfinxet már mindenki látta, annyit szerepel az útifilmekben, az ókort bemutató könyvekben, na, de tegye fel a kezét, aki már azt is látta, hogy a Nagy Szfinx mit lát? Én saját szemeimmel láttam, s most megmutatom önöknek is: Gízát!

Giza (Gizah) valamikor a piramisok közelében, Kairó szomszédságában elterülő kisváros volt.  Persze ez rég volt, úgy a XX. század elején. Azóta Egyiptom lakossága sokszorosára növekedett, ráadásul sok vidéki városba költözött. Főleg a Nílus völgyébe. Szóval az unalmas kisváros lakossága a 2006-os népszámláláskor 2,7 millió volt, amely 2018-ban már meghaladta a 4,5 milliót… Ezt hívják népességrobbanásnak!

No, de vissza a Nagy Szfinxhez. A Nyugati-sivatag és a Nílus-völgye határán fekszik már több ezer éve, s Giza városa az ókori világ csodáját őrző lezárt terület kerítéséig terjeszkedett. Rendkívül sűrűm beépített térség, ráadásul szürke, poros, koszos, rendezetlen. A laikus európai nem tudja eldönteni, hogy légitámadás érte a negyedet vagy varázsütésre félbe maradt az építkezés – pedig egyik se. Ez egyiptomi sajátosság, mármint, hogy európai értelemben a legtöbb épületet nem fejeznek be. Nem vakolják le a falakat, ha mégis, akkor a legritkább esetben színezik, így amerre a szem ellát betont és poros téglafalakat lát.

Ezt látja a Nagy Szfinx!

Szegény Szfinx elől már az életet jelentő Nílust is kitakarták, csak a folyópartra épített felhőkarcolók felső szintjeit látva sejtheti hol van. Persze csak jobb napokon, mikor a szmog és por sűrű egyvelegén keresztül egyáltalán ellát  a légvonalban pár kilométerre lévő toronyházakig.

Szóval ne irigyeljék a Nagy Szfinxet! Bezzeg száz éve…

***  ***  ***

Ha szívesen olvassa a Kazi világát és megengedheti magának, hogy áldozzon az olvasnivalóra, akkor az OTP Bank: kazivilaga@freemail.hu címre, mint másodlagos azonosítóra utalhat egy kis támogatást, egyszerűen, könnyen, gyorsan (belföldről). Határon túlról kérje emailben az adatokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.