Kategóriák
Színes Történelem

Germanus, a kalandor keletkutató

Germanus Gyula orientalista 1884 november 6-án született Budapesten. Édesapja zsidó, édesanyja sváb, tehát igazi pesti polgár volt, nagy keletkutató, egyetemi tanár, kalandor és az iszlámra áttért mekkai zarándok.

Élettörténete hasonlóan kalandos, mint Almásy „angol beteg” László, keletkutató aviátor és német kémek szállítója, szóval akár Germanus élete is hozhatna bármelyik jobb filmesnek néhány Oscar-díjat. De nem ez adta a poszt ötletét, hanem a lebilincselően izgalmas író, gyermekkorom egyik kedvenc könyvének, az Allah Akbarnak a szerzője. Bevallom, amikor olvastam, nem gondoltam, hogy az általa leírt mesés kelet néhány helyére én is eljutok majd egyszer.

Atatürk világa

Na, de vissza Germanushoz – a Török birodalomban ismerkedett a török és arab nyelvvel, s közben a reformer nacionalista ifjútörökök híve lett. Letartóztatták, majd kémkedés vádjával halálra ítélték, de a monarchia konzuljának közbenjárását követően (később szövetségesek is lettünk) szabadon engedték. Legközelebb a világháború alatt, 1915-ben  a Vörös Félhold égisze alatt tért vissza. Magyarországról gyógyszereket, egészségügyi felszerelést szállítottak, titokban meg egy kis fegyvert és lőszert is. Törökországban az ifjútörökök voltak hatalmon, például Enver pasa, belügyminiszter, Talaat, a pénzügyér. A régi barátai, harcostársai irányították az országot, ami természetesen nem jött rosszul…

Gallipoli, az ANZAC emléknap

A leírtak fényében már apróság, hogy a Dardanelláknál megismerkedett Musztafa Kemállal, a későbbi Atatürkkel.  A részleteket nem ismerem, de tény, hogy az angolok elfogták, de kidumálta magát és elengedték a hadifogságból. Jó beszélőkéje lehetett.

Felvette a muszlim hitet és az egyik első (nyugat)európai származású volt, aki részt vett mekkai zarándoklaton (a gyauroknak a mai napig tilos a szent helyek látogatása, s aki lebukik az életével játszik). Egy apró kémgéppel fotókat is készített Mekkáról.  Ugyancsak nagy kaland volt életében amikor  tengerésznek állt, hogy hajóval eljusson Egyiptomba. A második világháború után a népbíróságon tanúként igazolta, hogy Almásy László életét kockáztatva üldözött személyeket – többek közt őt is -bujtatott lakásában.

Canaris: Egy élet Németországért

A világháború után még több nagy utat tett az arab világban, számos tudományos elismerésben részesült, a szaudi királytól az egyiptomi Nasszerig személyesen ismerte a vezéreket.  Perfekt beszélte a keleti nyelvek közül a törököt, arabot és a perzsát. A könyveit ma is élmény olvasni. Volt ideje írni, ugyanis kivételes hosszú életet élt, 95 évesen hunyt el.

Ismerd meg Schindler valódi arcát!

###    ###    ###

Látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.