Kategóriák
Színes Történelem

Skóciába is jutott árpádházi szent!

Gyakorlatilag mindenki ismeri az árpádházi magyar szenteket, legalábbis az egyenes ágiakat, mert tegye fel a kezét, aki tudta, hogy Saint Margaret of Scotland, Skócia királynéjának az ereiben is félig magyar vér folyt? Ma van az ünnepe, ismerkedjünk meg Skócia védőszentjével, aki Baranyában született és 1093-ban ezen a napon hunyt el Edinburghben.

Édesapja Száműzött Eduárd angol herceg volt, aki Anglia dán lerohanása után kényszerült a kontinensre, s végül Magyarországon kötött ki, ahol házasságot kötött Ágotával, Szent István lányával (más forrás szerint testvérével, bizonytalan, van olyan nézet amely szerint Ágota más nemzetiségű volt). A frigyből született Margit Baranyában, vélhetően Mecseknádasdon vagy Kószaváron. Szigorú vallásos nevelést kapott a magyar királyi udvarban. A száműzetésből 1057-ben tértek haza Angliába. Apja a megérkezés után meghalt.  Hastings után Margit testvére volt rövid ideig az ország névleges uralkodója, de a família Hódító Vilmos elől a legenda szerint vissza akart térni a kontinensre, de egy tengeri vihar Skóciába vetette (St Margaret’s Hope ), ahol III. Malcolm volt trónon.

Az uralkodó 1069-ben elvette feleségül a menekült hercegnőt, aki hat fiúval és két lánnyal ajándékozta meg. Közülük David követte apját a skót trónon, még Matildot Hódító Vilmos legkisebb fia, a későbbi I. Henrik vette el, s ezzel az angol királyok ősanyja lett Skóciai Matild (eredeti neve: Edit), akinek ereiben 50 százalék skót, 25 százalék angol és 25 százalék magyar  vér bugyogott. A Westminster apátságban nyugszik.

Árpádházi Adelhaid, a cseh nemzet anyja

Margitról feljegyezték, hogy a korban szokatlan módon komoly befolyással bírt férjére. Ezen túlmenően a királynék hagyományos tevékenységét se hanyagolta el, templomokat, kolostorokat alapított és segítette a nélkülözőket, amiért a skót nép hálás volt, s a halála után szinte azonnal szentként kezdték emlegetni. A hivatalos szentté avatása 1261- ben történt meg. Dunferkmlineben nyugszik férje és számos későbbi skót uralkodó társaságában a bencés kolostorban (hanvaikat a reformációt követően egy időre spanyol földre menekítették).

Szóval a Skóciában és Angliában élő magyarok büszkék lehetnek Margitra, aki félig árpádházi és jó szíve volt, akárcsak a később élt magyar Szent Margitnak.

Tudod ki volt Szent Piroska?

###    ###    ###

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a https://hosting2168331.online.pro/public_html-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.