Kategóriák
Film Színes Történelem

Carter és a fáraó átka!

Tutankhamon az egyik legismertebb egyiptomi fáraó, pedig valóságban a jelentéktelenek közé tartozott a 19 évesen elhunyt fiatalember. Ismertségét annak köszönheti, hogy szinte érintetlenül találta meg 1922-ben Howard Carter régész a sírját, majd az ezt követő halálesetekkel kapcsolatban elterjedt a fáraó átka legenda, amelyről film is készült.

Lord Carnarvon pénzén végzett ásatásokat Carter Egyiptomban, a Királyok völgyében, amelyről ekkorra úgy gondolták sokan, hogy már az utolsó homokszemet is ismerik ott. Kiderült, hogy tévedtek. Igaz ehhez Carter több éves munkájára és nem kis szerencsére volt szükség. Már úgy volt, hogy a szponzor visszalép a sok “felesleges” kiadás miatt, amikor beütött a szerencse. Carter nyomot fogott, de természetesen bevárta még megérkezik az expedíció finanszírozója (a szponzort akkor is ki kellett szolgálni!) és ezt követően nyitották fel a kriptát. Az ajtó sarkán egy kis rést törtek  Carnarvon megkérdezte: – Lát valamit? Carter a híres szavakkal válaszolt: “Igen, csodálatos dolgok!” Ekkor még nem tudta, hogy mit is talált, csak miután kinyitották a két őr szobra által óvott ajtót:  Tutankhamon múmiáját és mintegy 2000 tárgyat.

Ez volt az első, szinte érintetlenül feltárt fáraósír. A fáraó múmiájánál is híresebb az arany halotti maszkja, amely Kairóban, az Egyiptom Múzeumban látható. A mai napig sokan azért látogatnak el az országba, hogy saját szemükkel láthassák.

Tényleg Napoleon lövette szét a Szfinx orrát?

A fáraó átka csak legenda, hiszen a sír bejárata fölött a következő felirat volt: „A halál szárnya meglegyinti azt, aki megzavarja a fáraó álmát.” Majd Lord Carnarvon néhány hónappal később elhunyt Kairóban (valójában egy légy által terjesztett fertőzés következtében kapott vérmérgezésben halt meg). Összesen 24 halálesetet hoznak összefüggésbe a fáraó átkával az összeesküvési elméletek kedvelői, amelyek a filmek, regények hatására annyira elterjedtek, hogy a tudósok egyesével cáfolták az állítást. Ennek ellenére, aki szeret rettegni az nyugodtan hihet is benne. ( PS: A fáraó átkának nevezett hasmenéses megbetegedés viszont tuti létezik).

Ezt látja a Nagy Szfinx!

A fáraó átka filmváltozata, The Curse of King Tut’s Tomb   a linkre kattintva tekinthető meg, magyarul beszélő amerikai kalandfilm. A magyar mozikban A fáraó bosszúja címen futott alkotás főszereplői Casper Van Diem és Leonor Valera. 170 perc izgalom. Russell Mulcahy, az ausztrál rendező egykoron a Hegylakóval lett híres, ez a mozija se unalmas.

https://videa.hu/videok/film-animacio/a-farao-bosszuja-Y80THEPQvnsl7Gof

###    ###    ###

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a https://hosting2168331.online.pro/public_html-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Kép: A szarkofág felnyitása

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük