Kategóriák
Színes

Paradicsom érlelés almával!?

Gyerekkoromban a primőr paradicsom nagy szám volt, kapni is alig lehetett, így az ősz vége felé közeledve leszedtük a kertben a zöld paradicsomot és a dupla konyhaablak közt érleltük. Ma már az év minden napján tudunk venni, viszont az íze meg se közelíti a szabadföldit. Ezért most is érlelem az őszi zöldet, némi rásegítéssel.

Jól emlékszem rá, hogy minden nap néztük melyik kezd már sárgulni, halványan pirosodni, ehetővé válni. Meglehetősen lassú folyamat, amit fel lehet gyorsítani. Az egyik módszer – mint a képen is látható – érett őszi almával vegyesen papírral kibélelt dobozba tenni a paradicsomot (de akár érett banánnal is lehet). Az érett gyümölcs etilén gázt bocsát ki, amely gyorsító hatással van a paradicsomra.  Ha azt szeretném, hogy ne csak érjen, hanem lehetőség szerint még fejlődjön is kicsit, tovább elálljon, akkor szárral (szár résszel) együtt kell leszedni a paradicsomot és úgy “napoztatni” az ablakban, párkányon, beépített erkélyen, ahol napközben fényt kap.

Dinnyét a karácsonyi asztalra!?

Akinek van garázsa, kamrája akár tövestől is kiveheti a paradicsomot és a gyökérrel felfelé http://kazivilaga.com/blog/2020/12/21/dinnyet-a-karacsonyi-asztalra/(nedvkeringés miatt) felakasztva is utánérlelheti. A legtutibb módszer pedig, ha tövestől beülteti a zárt térben egy láda homokba vagy földbe és időnként meglocsolja.  Ezzel a módszerrel akár karácsonyig is meghosszabbíthatja a szezont. S finom, zamatos, szabadföldi termése lesz a garázsban!

A paradicsom szereti a napot, a meleget, de fútestre vagy közvetlen hőhatásnak ne tegyék ki, mert nem érni, hanem aszalódni fog…

Tavaszi gulágcsemege némi extrával!

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük