Kategóriák
Közélet Történelem

Ettől szatmári a szatmári béke

 A hosszú és véres kuruc szabadságharc lezárásaként a Károlyi és Pálffy közt kötött megállapodás alapján a majtényi síkon ünnepélyes keretek közt a kurucok letették zászlóikat és dobjaikat, de kézi fegyvereiket megtartva, elvonultak. A szabadságharcot jogilag május 1-jén zárták le Szatmárban, amikor a magyar és erdélyi rendek képviselői aláírták a békét.

Az ország katonailag, anyagilag kimerült, ráadásul a pestis is pusztította az egyébként is megfogyatkozott lakosságot 1711 tavaszára, mikor is a kuruc seregek visszaszorultak az ország északkeleti szegletébe az Abaúj és Máramaros vármegyék közötti szegletbe. A két fél közt tárgyalások kezdődtek, a fejedelem viszont Lengyelországba távozott, s abban reménykedett, hogy orosz sereggel tér vissza. Nagy Péter cár viszont nem akart háborúba keveredni az osztrákokkal, valójában csupán a kurucokra, mint a seregébe belépő zsoldosokra számított, szerette volna a huszárságot meghonosítani, mint fegyvernemet.

Pálffy János, a törökverő, labanc fővezér

A fejedelem távol létében Pálffy és Károlyi megegyezett, amelyet az időközben meghalt király helyett anyja, az özvegy királyné jóváhagyásával kötötték meg,  amely értelmében másnap a majtényi síkon felsorakozott a két sereg és a kurucok (mintegy 12.000 fő)  ünnepélyes keretek közt letették hadi zászlaikat (149 darab) és harci dobjaikat, majd rendesett sorokban, a kézi fegyvereket megtartva (!) távoztak. Tehát tévesen nevezik sokan fegyverletételnek az eseményt, ez nem Világos volt, ahol a legyőzött a győztes kényére, kedvére, feltétel nélkül kapitulált. Itt a megállapodás értelmében beszüntették az ellenségeskedést.

A katonáknak felajánlották, hogy lépjenek be a királyi seregbe, de kevesen éltek a lehetőséggel, a döntő többségük hazatért.

A majtényi síkon nem fegyvert, hanem a zászlókat és harci dobokat tették le a kurucok

 

A Szatmárban (ma: Szatmárnémeti, Satu Mare, Románia) összegyűlt magyarországi és erdélyi rendek (akik még kuruc oldalon maradtak), személy szerint 44 vagy 45 fő (vitatott) aláírta a megállapodást, ezzel magyar oldalról szentesítették a szatmári békét, amely kimondta az ellenségeskedés befejezését, a hűségeskü letételét a királyra, amelyért cserében büntetlenség, teljes személyi és vagyoni szabadság járt. A király nevében megerősítették a vallásszabadságot és a két magyar tartomány törvényeinek a tiszteletben tartását. Az új királyt, III. Károlyt május 22-én koronázták meg Pozsonyban, a békeszerződést pedig május 26-án ratifikálták Bécsben.

Károlyi Sándor, reálpolitikus vagy szélkakas?

Rákóczi és kísérete, apródjai lengyel területen tartózkodtak. Akik a szabadságharc folytatásában bíztak vagy nem akartak hűségesküt tenni a Habsburg királyra azok távoztak az országból Lengyelország vagy a Török birodalom irányába, elbujdostak.  Többségükben köznemesek illetve katonák. Számuk a sereghez mérten nem volt jelentős, s a jó részük (például Rákóczi nemes apródjai elbocsátásuk után) néhány hét múlva, ahogy fogyni kezdett a pénzük, illetve a honvágy hatására hazatért.

Rákóczi megfelelő források hiányában nem tudta egyben tartani az emigrációt, szétszóródtak Nyugat-Európában, illetve a törököknél is menedékre talált egy nagyobb csoport.  Ennek köszönhetően szerveződött meg a francia huszárság, illetve a török seregbe is százas nagyságrendben álltak be, részben a hazatérés reményében…

Mint oldott kéve…

Az országnak békére, nyugalomra volt szüksége, hiszen az 1526 óta, kisebb megszakításokkal tartó háborúskodás óriási pusztítást végzett. Ideje volt hozzálátni az újjáépítéshez, belakásához!

** A korai kuruc kor végén, Thököly bukásának idején játszódik Csontos László Bükki bujdosók című történelmi kisregénye, amely a felbomló seregtől lemaradt, kisebb csoportokba verődve az erdőkbe, mocsarakba magát bevevő szegénylegényekről szól.

Bükki bujdosók

****Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.