Kategóriák
Történelem Utazás

Két világ végén: A Tornai-hasadék!

Ahányszor meglátom ezt a tájat, azonnal a gyerekkori nyarak jutnak az eszembe, amikor nagyszüleimmel kimentünk Tornaszentjakab határában lévő dombtetőre. Amíg ők a szénát takarították be, vagy más munkát végeztek addig sóvárogva néztem a szemközt lévő Szádelői-völgyet, helyi nevén a Tornai-hasadékot és a tornai várat. Közel volt, de útlevél híján másik világ.

Magyarország széléről néztem az akkori Csehszlovákia szélét, közte pedig az államhatár. Tíz év körüli gyerekként nem volt útlevelem, egyébként is nyári dologidőben senki se vitt volna át, így maradt a távoli csodálat, s fantáziálás arról, hogy milyen lehet testközelből. Mire lett saját útlevelem meghaltak a nagyszüleim, így eltelt még vagy két évtized, mire ténylegesen eljutottam a völgybe. Egyébként szemből, Magyarországról a legszebb látvány, amelyet sajnos egyre jobban elront a határmentén, a szlovák oldalon lévő kőbánya. Zsenge gyerekkoromban még sokkal kisebb volt a tájseb. Ez is mutatja, hogy kell a sok kő a szlovák építőiparnak, utakba. Kár érte.

A Bódva-völgyből a hasadék bejárata

Az ősi legenda szerint Szent László király a kunok elől menekülve lovával ugratott a sziklák közt, majd kardjával hátrasuhintott, s ebből keletkezett a Tornai-hasadék! A király csodálatos módon megmenekült. Testvére, a Tordai-hasadék születéséhez kísértetiesen hasonló, ősi magyar rege. Másik legenda szerint pedig IV. Béla itt is bujdosott az őt életre-halálra kereső tatárok elől (Király barlang). Természetesen tudni kell, hogy a legendák nem feltétlenül esnek egybe a történelmi tényekkel, viszont hű lenyomata a magyar népléleknek, a belakott vidékhez.

Ami viszont tény: a második világháború alatt 1944 végén, 45 elején kemény csatákat vívtak a Kassát fedező honvédek és a megerősítésükre érkező német hegyivadászok valamint a Bódva völgyében támadó szovjetek és románok. Hetekig állt a front a karszton és a tornai várhegy alatt.  Minden rohamot visszavertek. Aratott a halál. Kassa kiürítése után az állásokat feladva innen is elvonultak nyugati irányba a védők.

Apám háborúja, a tornai csata

Szóval Tornai-hasadék, ami nem tévesztendő össze a Tordai-hasadékkal. Azon magyar idegenforgalmároknak pedig a kezét törném el (természetesen csak képletesen), akik a reklámba azt írják, hogy “szlovák Grand kanyon”. Van ennek szép ősi magyar neve, egyből kettő is, egy helyi (Tornai-hasadék, amely érdekes módon a határ magyarországi oldalán, Észak-Csereháton maradt meg) és egy hivatalos földrajzi (Szádelői-völgy). Legalább mi használjuk ezeket. A szlovákok meg Zádielska dolina néven nevezik.

A táj pazar, bőven kínál látnivalót a föld felszínén és alatta (barlangok) egyaránt. A csendes tornai falvakban ugyan egyre kevesebb a magyar, de még mindenütt értik, ha a kocsmába betérve valaki kér egy korsó  csapolt Aranyfácánt!  Egészségükre!

**A határ magyar oldalán lévő falvakról, Hidvégardóról, Bódvalenkéről, Tornaszentjakabról, Viszlóról Csontos László: Az én megyém! című történelmi Baedeckeréből olvashatnak részletesen.

Az én megyém!

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Borírókép: A hasadék a jakabi tetőről.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.