Kategóriák
Közélet Történelem

Dimitrijev tábornok, aki háromszor cserélt hazát!

A bolgár származású Radko Dimitrijev tábornok különleges életutat járt be. Először a bolgár hadseregben szolgált, aztán az oroszban, majd megint a bolgárban, majd az első világháború alatt megint  az oroszban.  A vörösök kivégezték, de a bolgár kommunisták később majd fél évszázaddal később újratemették!

Pedig minden olyan szépen indult. A Török birodalomhoz tartozó Bulgáriában született és ifjonti hévvel 17 évesen részt vett az 1876-os felkelésben. Amikor a szláv testvérek megsegítésére (s a tengerszorosokhoz közelítés érdekében) bevonult az orosz hadsereg Bulgáriába. Radkót az egyik hadosztály mellé rendelték, mint segédszolgálatost. Tolmácsként tevékenykedett. Nyertek a bolgárok. A szófiai katonai iskola elvégzése után a szerb-bolgár háborúban is harcolt. Viszont nem tetszett neki hazája európai integrációja és egy sikertelen puccsban való részvétel után Szentpétervárra ment akadémiára, majd az orosz hadseregbe jelentkezett szolgálatra.

A lüleburgazi pokol hat napja

Teltek, múltak az évek, hazatért. A törökellenes első Balkán-háborúban kiérdemelte a tábornoki rangot. A második Balkán-háború elvesztését követően bolgár diplomataként tért vissza Szentpétervárra! Amint kitört a világháború a diplomata visszavedlett katonává, s mivel hazája kivárásra rendezkedett be, ráadásul a központi hatalmak felé orientálódott Dimitrijev tábornok pedig ruszofil volt, ezért jelentkezett az orosz hadseregbe, ahol meglepően magas beosztást kapott.

Az osztrák-magyar csapatok ellen hadtestparancsnokként lépett harcba 1914-ben Galíciában, a híres limanowai csata egyik vezetője, majd immáron a 3. hadsereg parancsnokaként irányította Przemysl erődjének első, sikertelen orosz ostromát. A gorlicei áttörés után a Sztavkától nem kapott utánpótlást így hadseregét szétverték a német és osztrák-magyar csapatok. A “madámot kirúgták” vagyis Dimitrijev lett a bűnbak és leváltották. A Kaukázusba került (török front), majd 16-ban kinevezték a Baltikumban harcoló 12. hadsereg élére. Itt érte az 1917-es februári forradalom.

A csapatok bomlását látva nyáron lemondott beosztásáról, haza nem mehetett ezért családjával a kaukázusi üdülővárosba, Pjatigorszkba ment, ahol sok cári főtiszt gyűlt össze. Pechjükre jöttek a vörösök 18 őszén – és a múltat szó szerint, végleg eltörölték: bosszúból a Cseka helyi parancsnokának az utasítására 102 tábornok és főtiszt társaságában október 18-án Dimitrijevet is kivégezték. A cártól a Szent György-rendet (legmagasabb orosz katonai kitüntetés), a kommunistáktól meg golyót kapott. Ez volt az orosz hadsereg aradi mészárlása… Oroszország nagy ország, ahol a megtorlás mértéke is nagy…

Przemysl

A története azonban itt nem ért véget. A bolgár kommunisták 1962-ben kikérték a szovjetektől Dimitrijev földi hamvait!  A pjatigorszki exhumálást követően szülőfalujában, Gradecben újra temették. A kommunisták, a kommunisták által kivégzett cári tisztet!  Ezek után talán már meg se lepődnek, hogy Sumen térségében egy falut is elneveztek róla, ahol szobrot állítottak neki!

Dimitrijev tábornok története hűen tükrözi a bolgár-orosz kapcsolatok mélységét,  különlegességét, s egyben segít a mai történések/nem történések megértését is.

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.com -ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.