Kategóriák
Színes

Szíriában a helyzet változik!

 

A szíriai polgárháború a törökök kurdokkal szemben kialakított biztonsági zónájának létrehozása óta nem hozott látványos fordulatot, összecsapásokat. A háttérben viszont jelentős átrendeződésre lehet számítani, a kormányerők fő támogatója eddig Oroszország volt, azonban most Irán veheti át helyét, ezt erősíti Aszad hétvégi teheráni látogatása is.

Az ISIS legyőzésével oda lett a polgárháborút kísérő kiemelt nemzetközi érdeklődés is. Utoljára azzal a hírrel szerepeltek a szírek az európai vezető sajtóban visszatérően amikor a törökök elfoglalták Afrin tartomány többségét és biztonsági zónát alakítottak ki a határuk mentén a YPG-t (kurdokat) kiszorítva onnan. Általános török-kurd háború azonban nem lett belőle. Igaz heti szinten történnek kisebb összecsapások, egy-egy ágyűzás, dróntámadás, lövöldözés.

Hasonló mondható el az „ellenzék” utolsó bástyája, Idlib tartományról, amelyet a szír hadsereg és az Aszad párti milíciák (orosz és iráni katonai támogatás tudatában) zárnak el az ország többi részétől, a túlerő ellenére se próbálták meg „felszabadítani”, ami egyedül a felkelők mögött álló török támogatásnak tudható be. A kurd-török összecsapásoknál valamivel élénkebb a harc a térségben.

Musa Herdem, a muzikális mesterlövész

Szíriában több ezer „önkéntessel” van jelen Irán.  Ezt tudomásul vette a térségben érdekelt valamennyi nagyhatalom. Izrael viszont rendszeresen csapásokat mér rájuk, amikor olyan fegyverszállítmányokról, csoportosításokról értesül, amely megítélésük szerint veszélyezteti a zsidó állam biztonságát. Az USA gyakorlatilag jelképesen van jelen a kurd területeken, azon belül is az olajkutak térségében, de légi támogatást szükség esetén bármikor kérhetnek.

Oroszország egykori külföldi bázisai közül egyedül (Szevasztopol volt még ilyen Ukrajnában, de 2014-es megszállás óta gyakorlatilag belföldivé vált) a szíriai tengeri és légi bázis maradt meg.  Ez biztosítja a jelenlétüket a Mediterráneumban és a Közel-Keleten. Az orosz légierő és szárazföldi csapatok bevetése jelentősen hozzájárult Aszad megerősödéséhez, kvázi győzelméhez.  A támogatás az alacsony intenzitáshoz igazodva jó ideje néhány légicsapásra mérséklődött, első sorban a sivatagban, az alacsonyabb szinten újra szerveződött ISIS ellen (fél dunántúlnyi terület van a kezükön újra).

Az iszlámisták ugyanis rendszeresen támadják a kormányerők ellenőrző pontjait, logisztikáját (néha a kurdokat is). Az orosz-ukrán háború kitörése után még nőtt is a légicsapások száma, azonban az utóbbi két-három hétben látványosan csökkent. Ez vélhetően a nemzetközi szaksajtóban megjelent átcsoportosításokkal (magyarán hazarendeléssel) lehetnek összefüggésben, illetve kell a hadianyag, felszerelés, pótalkatrész Ukrajnában, s vélhetően rászóltak a helyőrségre, hogy kapcsoljanak takarékos üzennódra.

Szíriában a helyzet változatlan

Az orosz fékezést kihasználhatja Irán. Aszad látogatás apropóján sokat sejtetően nyilatkozott Hamenei ajatollah, az iszlám állam vezetője: „Az Irán és Szíria közötti kötelék és kapcsolat létfontosságú mindkét ország számára, és nem szabad hagynunk, hogy ezek a kapcsolatok gyengüljenek. Inkább erősítsük őket, amennyire csak lehetséges.”

A szokásos virágnyelvű keleti kijelentésről rövidesen kiderül, hogy a kapcsolatok, támogatás szinten tartását jelenti vagy Irán megpróbál betörni a résbe? Az ajatollahokat ismerve könnyen lehet, hogy utóbbi.

PS1: A feltételezésemnek megfelelően erősödik Irán jelenléte Szíriában, az oroszok részleges csapatkivonása – kell a katona Ukrajnába – által “üresen” maradt területeket az iszlám köztársaság katonái veszik ellenőrzésük alá / május 20.

Csillagok háborúja Izrael felett

**Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik!

Borítókép: liveumap.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.