Kategóriák
Történelem

Végzetes tévedés

A ciprusi invázió idején állt a legközelebb két NATO tagország az egymással vívott háborúhoz. A török légierő elsüllyesztett a sziget közelében egy rombolót, s a görög válaszcsapás azonban elmaradt, mert valójában saját hajójukat, a Kocatepét pusztították el.

A magyar-román utálat meg se közelíti a görög-török iszonyt, amely a sok évszázados hadakozás, megszállás, felkelések, mészárlások, etnikai tisztogatásokra vezethető vissza. A legutóbbi nagy összecsapás óta viszont lassan fél évszázada békében él egymás mellett a két nemzet, de barátok sosem lesznek. Ez az összecsapás Cipruson (görög többség, török kisebbség) történt 1974-ben.

A kis görögök a Nagy eszme árnyékában

Az egyesüléspártiak július 15-én megdöntötték Makariosz érsek, államelnököt, aki a palota hátsó ajtaján sikeresen megszökött a puccsisták elől, az angolok (akiknek két támaszpontja volt a szigeten) pedig kimentették Máltára,  majd Londonba repült. Nikosz Szampszon  ragadta magához a hatalmat, aki közismerten utálta a törököket. A kisebbség joggal tartott attól, hogy beolvasztják vagy menekülésre kényszerítik, a puccs alatt azonban nem érte attrocitás őket.

Törökországnak viszont több sem kellett, a kisebbség védelmére hivatkozva összeállított egy teljesíthetetlen követelés listát, amelyek közt többek közt az  is szerepelt, hogy a kisebbség jogainak garantálására engedélyezzék török katonaság állomásoztatását az országban.  A kisebbség jogainak és az ország függetlenségének megvédésére hivatkozva július 20-án hajnalban a török csapatok elsöprő túlerővel partra szálltak Kyreniánál (Girne). Kitört a háború. A görög hadsereg is mozgásba lendült, a flotta Ciprus térségében manőverezett. Az ENSZ-nek végül sikerült tűzszünetet elérnie 22-én.

Limnoszi csata: sokat lőttek a törökök, a görögök meg pontosan

Közben az a rémhír terjedt el a török katonák közt, hogy a görög flotta hamis zászlós akciót indít, töröknek álcázzák az egységeiket, törökül beszélő rádiósok forgalmaznak majd az éterben megtévesztésül, hogy ellenállás nélkül partra tegyék a csapataikat. Észlelni véltek 4 rombolót és 7 szállítóhajót. A török flotta a helyzet tisztázására 3 rombolót küldött ki. A feszült helyzetben szálltak fel 21-én 14 órakor a török légierő F-104-es Starfighterei és F-100 Super Sabre típusú szuperszonikus vadászai, hogy biztosítsák a Ciprus környéki vizeket, s ha görög hajókat észlelnek, akkor megsemmisítsék őket.  Nem volt tudomásuk róla, hogy a térségben török egységek is tartózkodnak, így amint megláttak egy rombolót azonnal rávetették magukat. A megtámadott hajó kigyulladt, amint kiderült, hogy menthetetlen, a kapitánnyal együtt mentőcsónakokba szálltak, s nem sokkal később elmerült a romboló.

Török F-104-es a betonon

A pilóták csak utólag tudták meg, hogy a Kocatepet küldték a tenger fenekére. A hajó eredeti neve Harwood volt, 1945-ben épült Kaliforniában és 1971 tavaszán vonták ki a US Navy aktív állományából, bontás helyett eladták a törököknek. Az átadás december 17-én történt meg. A romboló 3460 hosszú tonnás méretű volt, a modernizáció után állománytábla szerint 247 fő szolgált a fedélzetén, a fő fegyverzete 4 db 5 fontos löveg, tengeralattjáró elleni Hedgehog „bombavető” és torpedóindítók, légvédelmi lövegek, az ellenség észlelésére radarok és szonárok.

A Kocatepe elsüllyesztése után a másik két török romboló a helyszínre sietett, hogy összeszedjék a túlélőket.  Másnap futottak be Mersinbe. A baráti tűz következtében 54 tengerész vesztette életét. Minden bizonnyal jóval nagyobb lett volna a veszteség, ha a Royal Navy nem segít be a keresésbe. Az angolok 72 törököt halásztak ki, köztük Gürem Erkayat, a romboló kapitányát, aki hosszú pályafutása csúcsaként a török haditengerészet parancsnokságáig vitte és 2000-ben hunyt el.  Megmentője, Ian McKechnie. kapitány (később commodore) magas török kitüntetésben részesült.

Amikor a Luftwaffe legyőzte a Kriegsmarinet!

A fegyverszünet nem volt hosszú életű, a törökök megindították az Atilla 2 hadműveletet, amely a sziget jelenleg is érvényben lévő megosztásával ért véget.

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Borítókép: internet, archív

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.