Kategóriák
Közélet Színes

A legek és a szívek pápája

Első János Pál pápa halála után Róma és a keresztény világ lélegzetét visszafojtva kémlelt egy vatikáni kéményt, amelyből 1978.10.16-án szállt fel a fehér füst, majd elhangzott a klasszikus mondat: habemus papas – van pápánk! Karol Józef Wojtiya, aki a II. János Pál nevet választotta magának. Ő lett a legek és a szívek pápája

Karol Józef Wojtyla az újjászületett Lengyelország déli szélén, Wadowicében született 1920.05.18-án, s változatos életutat megtéve lett a legek pápája, mert ő volt az első szláv, az első kelet-európai, az első lengyel, akit Róma püspökévé választottak. II. János Pál volt a legtöbbet utazó pápa, 104 külföldi utat tett, sok országban, agy Magyarországon is ő volt az első pápa, aki hivatalos látogatást tett.

Szülőföldjén szinte minden városban van köztéri szobra. A képen a limanowai.

Megválasztása utáni első lengyelországi útján híressé vált beszédében arra biztatta a kommunista elnyomás alatt élő híveit, hogy ne féljenek megnyitni szívüket – és ezzel az egy mondattal alapjaiban rengette meg a rendszert, s nem csak Lengyelországban. II. János Pál nem csak a kommunizmust, hanem az egoista, pénzközpontú létező kapitalizmust is bírálta. Pápasága középpontjában a szolgálat, a szeretet, a megbékélés, a család állt. Ezért is emlegetik személyét világszerte -2005.04.02-én bekövetkezett halála után több, mint egy évtizeddel is – nagy szeretettel.

Ki bombázta a Vatikánt?

A borítókép Ószandecben készült, ahol 1999-ben szenté avatta Árpád-házi Kingát (Kunigundát) IV. Béla első lányát, lengyel királynét. Ennek a jeles eseménynek állít emléket az óriás poszter felirata: Santo Subito! Szentünk van! (Mivel Kinga alapította az ószandeci kolostort és itt is nyugszik a templom kápolnájában).

Ő volt az első pápa, aki hivatali ideje alatt Magyarországa látogatott, sőt már korábban is járt hazánkban, amikor a kabai cukorgyárat építő lengyel munkásokat meglátogatta az alföldi városban. Jó pásztorként vezette nyáját.

Limanowától a Szaharáig – a lengyel mindenütt barát!

**A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.