Kategóriák
Közélet Történelem

A megfordított Jelasics és a Kalasnyikovok…

Josip Jelacic, magyarosan Jelasics József, horvát bán, osztrák táborszernagy halálának évfordulója (1859.05.20.) adta az apropót, hogy egy kevéssé ismert, de érdekes, s ma is aktuális történetre hívjam fel a figyelmet. Jelasics zágrábi szobra a karddal Budapest felé mutatta a csapásirányt, de a Kalasnyikov-ügy után megfordították az Adria felé!

Elvileg Magyarországon senkinek se kell bemutatni Jelasicsot, mert szerepel a történelem tankönyvekben, mint horvát bán, aki a királyi udvar tudtával rátámadt 1848 szeptemberében hazánkra és ezzel kezdetét vette a függetlenségi háború (a fegyveres harc a Délvidéken, a szerbek ellen kezdődött, de ez belpolitikai, belbiztonsági eseménynek számítandó). Célja egyébként a horvát tartományok egyesítése, elszakadás a Szent Koronától és közvetlenül az Osztrák császársághoz tartozás.

Lebstück Mária, a honvéd főhadnagy!

A katonai, politikai események jól ismertek.  A horvátok segítségével leverték a szabadságharcot, a nacionalisták tervei azonban nem jöttek be, mivel az udvar nem akarta kenyértörésre vinni a vitát a magyarokkal, sőt a poroszoktól elszenvedett csúfos vereség után jött a kiegyezés 1867-ben, a következő évben pedig a magyar-horvát kiegyezés. Ezt azonban Jelasics már nem élte meg, amin nem nagyon bánkódunk.  A magyarság mint Habsburg-párti hadvezért, politikust tartja számon, a horváok, mint nemzeti hőst, akinek Zágráb  belvárosában, a róla elnevezett főtéren (Trg Bana Josipa Jelačića) állították fel az Anton Dominik Fernkor (Fernkor Antal) által készített impozáns lovas szobrát, amely kardjával Budapest felé mutatott irányt!

Rendszerek jöttek, mentek, de ez így maradt 1990-ig! Az 50 évesnél idősebbek még jól emlékeznek 1990 nyarára, amikor megkezdődött Jugoszlávia szétesése a horvát és szlovén függetlenségi mozgalom színre lépésével. A horvát lakosság népszavazással támogatta az önállósodást, amit a feltüzelt  helyi szerbség Milosevics vezetésével hevesen ellenezte. A levegőben lógott a háború kitörése (ami 1991-ben meg is történt), ezért fontos volt a felek mire számíthatnak.  A fegyvereserők közül a helyi rendőrség, területvédelmi milícia a horvát oldalon állt, a szerb irányítású hadsereg viszont a nevezzük így Jugoszláv (valójában nagy-szerb) irányítás alatt. A horvát irányítású szervezeteknek alig volt fegyvere, ezen pedig változtatni akartak.

Vater Radetzky

Egy horvát delegáció titokban Budapestre utazott és sikerült meggyőzniük az Antall-kormányt, hogy segítsen.  Ennek megfelelően 1990 októberében a korábbi munkásőrség készleteiből 10.000 géppisztolyt és mintegy 3 millió lőszert szállítottak több tételben. Antall kormány felvállalta a kockázatot (mivel a Délvidéki magyarok döntő többsége a szerbek által ellenőrzött Bácskában élt) és utólag kijelenthető, hogy jól döntött.

Az ügylet azonban – jó magyar szokás szerint – kitudódott, s a Jugoszláv diplomácia jegyzékben tiltakozott, kitört a botrány. Horvátország függetlenségének a bejelentését követően kitört az 1991-95 közt tartó horvát-jugoszláv háború, a kalasnyikovok és a lőszer pedig igen jól jött az eleinte védekezésre kényszerített horvátoknak, akik előbb megállították a jobban felszerelt szerbeket, majd megerősödve meg is verték őket.

Tengert vesztett országok társasága

A horvátok nagyra értékelték a magyar segítséget, amely abban is megnyilvánult, hogy Jelasics híres szobrát elfordították, s Budapest helyett az Adria felé mutatja az irányt kardjával. S gesztusokat is tettek, például még tartott a háború, amikor 1995 tavaszán és kora őszén engedélyezték az első világháborúban, horvát felségvizeken, Premuda közelében elsüllyedt Szent István csatahajó roncsának a feltárását. A horvát-magyar búvárkutató expedícióban személyesen is részt vettem. Tudomásom szerint Franjo Tudjman, az első horvát elnöknél járt közben az engedélyért egy ismert magyar katolikus pap (ami azért lényeges, mivel a horvátok, a lengyelekhez hasonlóan buzgó katolikusok). Azóta is többször jártam az országban, s kellemes élményekkel, tapasztalatokkal tértem haza.

Aki az elmúlt évtizedekben nyaralt a horvát Adrián, az tapasztalhatta, hogy szívesen látják, fogadják a magyar turistákat, gyakorlatilag nyoma sincs a korábbi szemben állásnak. Persze egy-két eset borzolja a kedélyeket (mint INA vesztegetési ügy vagy a Fiuméval kapcsolatos megjegyzés), de alapvetően jó a két ország és nép viszonya, amit részben a Kalasnyikov-ügy alapozott meg.

A Szent István csatahajó

***Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com-ra, s  tallózzon bátran!

Borítókép: Zágráb főtere, az Adria felé fordított Jelasiccsal

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.