Kategóriák
Közélet Színes

Dzień dobry, Stanislaw Rakoczy!

Minden hírességre büszkék vagyunk, akikben a legkisebb magyar (magyarországi) vér is van. Ezért is meglepő, hogy Stanislaw Rakoczyt, a Szejm korábbi képviselőjét, belügyminiszter-helyettes államtitkárnak még a nevét se hallotta az átlag magyar.

Arról nem sikerült megbízható információt találnom, hogy van-e valamilyen vérségi kapcsolata a felsővadászi Rákóczi családdal vagy sem, de a neve tagadhatatlanul magyar.  Csodálkozok is, hogy a magyar sajtó anno nem fedezte fel. Bezzeg, ha egy Kossuth, Széchenyi vagy Andrássy lett volna miniszterhelyettes bárhol Európában… Most távirati stílusban pótlom ezt a hiányosságot.

Rakoczy, a lengyel hős!

Biadaczban (Szilézia) született 1958-ban, a Wroclawi Mezőgazdasági Egyetemen diplomázott, ennek fényében nem meglepetés, hogy a Lengyel Néppártban (PSL), ami kvázi a Kisgazdapárt lengyel megfelelője, kezdett el politizálni. Önkormányzati szinten, marsall helyettességig vitte (aki a vajdaság 2. embere) majd Szejm képviselő volt 2007-11-közt, a következő ciklusban pedig belügyi államtitkár, miniszterhelyettes. Ezt követően Sziléziában újra marsall-helyettes lett (2020-as visszahívásáig). Jelenleg is aktív politikus.

**Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a  http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik!

Borítókép: Lengyelországban az egyenruha viselése büszkeség, május 4-én, Szent Flórián vértanúsága napján posztolta (fotó: facebook).

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.