Kategóriák
Film Közélet Színes Történelem

Hitler Párizsban!

Hitler életének csúcspontja minden bizonnyal 1940. június 22. és 23-a volt, amikor a féltérdre kényszerített Franciaországgal aláírta a fegyverszünetet, majd másnap városnézést tartott Párizsban, ahová magával vitte kedvenc építészét, Albert Speert és építész-szobrászát Arno Brekert. (Videóval!)

Hitler szerette a látványos dolgokat, ezért Párizs közelében, Compiegneben ( ugyan ott, ahol 1918. november 11-én aláírták a német vereséget jelentő fegyverszünetet) a Todt (munka)szervezet emberei ugyan arra a helyre állították a híres étkezőkocsit és 1940. június 22-én itt írták alá a harctéren kivívott győzelmet megkoronázó német-francia fegyverszüneti megállapodást.

Hitler finn útjának kulisszatitkai

Másnap főtisztjei kíséretében Hitler páncélozott, nyitott Mercedesében utazva Párizsban tett látogatást, ahol találkozott sebesült német katonákkal, megnézte a híres operaházat. Az alkalmat megragadva írt pár sort az emlékkönyvbe (vajon ma is benne van ez a lap?). Ezt követően népes kíséretével végig autózott Párizs főutcáján, a győzelmét fitogtatva elhaladt a Diadalív alatt, sétált egyet az Eiffel-toronynál (itt készült a leghíresebb fotó a városnézésről). Az Invalidusok házában felkereste az általa nagyra tartott Bonaparte Napoleon császár sírját. “Ez volt életem legnagyobb és legszebb pillanata”- mondta az épületből távozóban.

A franciák felé tett gesztusként intézkedett, hogy a Sasfiókot (aki Schönbrunnban volt eltemetve) helyezzék apja mellé. A városnézés a Montmartre-on ért véget, ahol a Sacre Coeur templomban töltött hosszabb időt.

A látogatásról készült videó itt tekinthető meg:

 

Utasítást adott Charles Mangin tábornoknak, a francia háborús hősnek és Edith Cavellnek, egy brit ápoló emlékművének a lerombolására. Felmerült egy párizsi német győzelmi parádé ötlete is, de adjutánsával, Hans Speidellel (ekkor még ezredes) abban maradtak, hogy mivel nincsenek a háború végén, nem aktuális. A rossz nyelvek szerint attól is tartottak a német tisztek, hogy a hírről értesülve a RAF „tiszteletét” teszi a rendezvény ideje alatt a város fölött, s nem gratuláló röplapokat szórnak.

A látogatás végén Hitler állítólag megkérdezte Speert: Gyönyörű volt Párizs? Majd maga válaszolt: “De Berlinnek sokkal szebbnek kell lennie. Amikor befejezzük Berlint, Párizs csak árnyék lesz” – ezzel a gigantikus Germania álmára utalt, amiből a kancellárián kívül szinte semmi se épült meg, de erre ekkor kevesen fogadtak volna Németországban.

Csillaghullás Berlinben!

Ami elmaradt Párizsban, bepótolta Berlinben (amely fölött a Luftwaffe nappal korlátlan úr  volt) , a Birodalmi Kancelláriába úgy tért vissza mint egy győztes római hadvezér, ünneplő tömeg köszöntötte. Lehet, hogy közben már Londonra és Moszkvára gondolt?

Kevesen gondolták ekkor, hogy ugyan az lesz a végzete, mint a francia császárnak, rövidesen belebukik az orosz hadjáratba.

Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran!

Hitler legnagyobb katonai baklövései

Borítókép Hitler a siker csúcsán, tőle balra Speer, jobbra Breker.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.