Kategóriák
Színes Történelem

Sztálin óriása, a Kalinin K-7

A Kalinin K-7 létezéséről még a katonai repülés iránt átlagos érdeklődő se tud, nem, hogy az átlagember. Ez nem is csoda, mert a gépből csupán egyetlen nűködőképes, kísérleti példány épült 1933-ban és a hetedik próbarepülés során lezuhant.  Szabotázsra gyanakodtak.

Nagy Sztálin országában nem csak a diktatúra és a távolságok voltak nagyok, hanem sok minden más is. A diktátorok (például Hitler Maus) mágnesként vonzódnak a nagy dolgokhoz, legyen az nagygyűlés vagy fegyver. Az oroszok pedig egyébként is  mindenből szerették volna a legnagyobbat, beleértve a repülőgépeket is. Ennek igazolására elég csupán az Igor Sikorsky (igen, az ő nevét viseli a híres amerikai helikopter  család) által tervezett Ilja Muromec bombázóra utalni vagy az Antonov An-225-re, amelyek a gyakorlatban is megvalósultak.

Szent Habakuk!

A Konstantin Kalinyin által tervezett  Kalinin K-7  egy monstrum. Ránézésre nehéz elképzelni, hogy ez a gép a levegőbe emelkedett, de megtörtént csoda, igaz csak keveset repült és akkor is iszonyatos rezonanciális problémákkal, amely a gép végét is jelentették. A lezuhanásakor a GPU szabotázsra gyanakodva nyomozott (egyszerűbb megoldás, mint a műszaki, tervezési hiba), még kettőt rendeltek belőle, de mielőtt működőképes állapotba kerültek volna, 1935-ben törölték a programot.

A reptéren

Érdekesség: a gép hossza 28 méter, szárnyak fesztávja: 53 méter, maximális sebesség 225 km/h, tömege: 24 tonna. Fegyverzet: 3 db. 20 mm-es ágyú és 6 db. 7,62-es. könnyű géppuska. Bombaterhelés: max. 19 tonna. Utasszállítóként 100 utas + személyzet (max 120 fő). Hatótávolság: 1600 km.

A személyzet 11 főből állt.

Átfestett légierő

Az alapelképzelés egyébként jó volt, a kivitelezés azonban messze meghaladta a szovjet ipar teljesítő képességét (első sorban a minőség terén).  sorozatgyártásra nem lettek volna képesek, csak néhány darab egyedi építésére.

Akit részleteiben érdekel és tud angolul:

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

3 hozzászólás a(z) “Sztálin óriása, a Kalinin K-7” című bejegyzéshez

Ami képet kiraktál, annak nem sok köze van a Kalinin K-7-hez. Az csak egy számítógépes grafika. A valódi K-7 sokkal kisebb volt, bár a maga korában hatalmas.

Köszönöm az észrevételt, a képhez a közléskor nem írtam kísérő szöveget, viszont aki veszi a fáradtságot és elolvassa a cikket, az kap néhány műszaki adatot, egy videó összeállítást, s egy másik képet is, hogy képbe kerüljön. Ettől függetlenül kicseréltem a belső képre a borítót.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.