Kategóriák
Történelem

Alexander von Falkenhausen hihetetlen története

A magyar nyelvterületen ismeretlen von Falkehausen tábornok kalandos élete, akiről elég annyit mondani, hogy két világháborúban szolgált, kiérdemelte a legmagasabb német kitüntetést, volt Belgium katonai kormányzója, majd nem sokkal később dachaui rab,  hadifogoly, háborús bűnös, aki a 12 évből pár hetet ült le, mert közben tisztázták…

Akár regényt is írhatnék az életéről, de elégedjenek meg egy rövid összefoglalóval. Katona családba született és ő is katona lett a tiszti iskola elvégzése után 1897-ben. Rövidesen a Távol-Keletre került, részt vett a kínai boxer lázadás leverésében, 1912-ben tokiói katonai attasé. A világháború alatt  a Török Birodalmat segítő német csapatok tisztjeként Palesztinában harcolt, nem is akárhogyan! Szolgálataiért megkapta a Pour le Merite-t. Ennek köszönhetően a békeszerződés által megcsonkított német haderőnek is a tagja maradhatott, majd katonaiskola parancsnok, s 1934-38 közt Csang Kaj-sek katonai tanácsadója Kínában. A Sárga-folyó mellett a japánok ellen vívott csatában állítólag személyesen is részt vett. Mikor bucira verték a Kuomintang csapatait, akkor is azt mondta, hogy a háborút Kína fogja megnyerni, s igaza lett!

az elzásziak kálváriája két birodalom közt

A német-japán viszony erősödésének hatására visszavonták Kínából, de Kína nem a feledékenyek országa, a 70. születésnapjára 12.000 dolláros csekket kapott Csangtól, a kísérő szöveg ennyi volt: Kína barátjának. A 80. szülinapján pedig a belgiumi nagykövetük adott át  állami kitüntetést von Falkenhausennek. Sőt, ma szobra áll Kínában.  A nacionalisták és a kommunisták is respektálták, hogy németként harcolt a japánok ellen.

Na, de vissza 1938-ba! Amint hazatért újra aktív katonai szolgálatba lépett, és a nyugati villámháború előrehaladtával 1940 május 22-én kinevezték Hollandia és Belgium katonai kormányzójává. Előbbi tisztséget csak a hó végéig tartotta meg, s utána egy civil váltotta, Belgiumban (és a hozzá csapott francia Flandriában)  1944. július 15-ig látta el a kormányzóságot. Régi vágású birodalmi tisztként nem túlzottan szívlelte a nácikat, beleértve az SS-t és a Gestapot. Az általa irányított területen paradicsomi állapotok uralkodtak Lengyelországhoz vagy a megszállt szovjet területekhez képest. Például fellépett a belga állampolgárságú zsidók életének megkímélése érdekében.

A kínai követtel

Aztán megkereste Csien, egy kínai ismerősének a Belgiumban élő rokona, s közben járt egy vasúti sínrobbantásért halálra ítélt ellenálló érdekében, akit a kormányzó szabadon engedett. Csien 44 nyarán is felkereste, mikor három Gestapo ügynök megölése miatt a németek 97 túszt szedtek, hogy kivégezzék őket bosszúból.  A tábornok elengedte a túszokat, amiért Berlinbe rendelték és július 15-én leváltották.  S jött július 20., a Hitler elleni sikertelen merénylet. A tábornok nem vett részt az összeesküvésben, de többükkel jóban volt és közismerten nem kedvelte a nácikat, s ennyi elég volt, hogy letartóztassák.

Kis Bécs, a kínai zsidó menedék

Több lágert is megjárt, s végül Dachau felszabadításakor lélegezhetett fel, hogy túlélte, de öröme nem tarthatott sokáig, mert szabadon engedés helyett hadifogolyként visszatartották 1948-ig, mikor is bíróság elé állították és háborús bűnösként 1951-ben 12 évre ítélték, pedig mellette tanúskodott Csian, a kínai, Léon Blum, volt francia miniszterelnök és több belga zsidó. Azt gondolhatta, hogy a belgák börtönében fejezi be az életét, de 3 hét múlva szabadult! Ugyanis a büntetés harmadát már leülte és hazapasszolták, ahol Adenauer kancellár közbenjárását követően szabadult.

Nyugdíjasként az NSZK-ban telepedett le. A börtönben megismerkedett egy ott dolgozó nővel, Cécile Venttel, aki a belga ellenállás hírszerzésénél dolgozott, s miután lebukott 8 hónapot töltött a Gestapo fogságában.  Nos az egykori német katonai parancsnok (aki 1950-ben megözvegyült), elítélt háborús bűnös és a belga ellenálló, börtönőr közt szerelem szövődött. 1960-ban összeházasodtak és mint a mesében: boldogan éltek, még meg nem haltak! A tábornok 1966-ban, neje 1977-eben hunyt el. Végakaratuknak megfelelően egy sírban nyugszanak Nassauban.

Pesti lányból India festője!

Alexander von Falkenhausen kiváló katona volt, megjárta a mennyet és a poklot, de mindig ember tudott maradni. Sokan el se tudják képzelni, hogy milyen nagy dolog volt ez a második világháborúban.í

Nyitókép A tábornok  egyetlen kitüntetést viselt, de az az elérhető legmagasabb. Forrás: internet.

Kirpicsnyikov tábornok és a szovjet abszurd

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt. ami tetszik vigye tovább,  ossza nyugodtan!

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.