Kategóriák
Színes Utazás

Az első magyar Biblia

A magyar kultúra és -könyvkiadás egyik korai, jelentős alkotása a Vizsolyi Biblia. A szentírást a gönci lelkész szervezésében fordították, s a szomszédos Vizsolyban nyomtatták ki. 

Magyarország Európa közepén, a hadak útján fekszik, amelynek következtében – sokszor akaratunkon kívül – háborúba keveredett hazánk. Dúltak itt tatárok, husziták, törökök, németek, oroszok. A harcok során számtalan épített és kulturális örökségünk elpusztult. Ezért is kell különös gonddal, figyelemmel óvni, ápolni azokat amelyek megmaradtak. Ebbe a körbe tartozik a Vizsolyi (Károlyi) Biblia is, amely fontos kulturális örökségünk, az első, általunk ismert teljes, magyar nyelvű bibliafordítás.

Károli Gáspár református esperes, gönci lelkész és segítői nagy munkát végeztek. A lengyel származású Mantskovits Bálint (Valentinus Mantskovit) nyomdász a papírt Lengyelországból, a betűket Németalföldről hozatta. A hosszan tartó csapatmunka gyümölcse az 1590-ben megjelent Vizsolyi Biblia, amely a nyomtatás helyéről kapta a nevét. Az alkotás kulturális, hitéleti és nyelvtörténeti hatása szinte felbecsülhetetlen.

Az Árpád-kori eredetű, műemlék református templom szomszédságában alakították ki a Vizsolyi Biblia Látogatóközpontot. A festett kazettás mennyezetű épület maga is megér egy misét, a vaskos falú, erődtemplom pedig visszarepít minket a középkorba. A freskótöredékeket néhány éve restaurálták. A templomban található kiállítás keretében megtekinthetik a Vizsolyi Biblia első kiadásának egyik példányát is. A 2015 szeptemberében megnyílt Mantskovit Bálint Nyomtatástörténeti Múzeum négy teremben kínál érdekes látnivalókat a történelem iránt érdeklődőknek.

A Vizsolyba látogatóknak érdemes megtekinteniük a római katolikus és a görög katolikus templomokat is. A községet bejárva pedig képet kaphatnak az abaúji vidék mindennapjaiból, realitásából. Érdemes nyitott szemmel járni.

Hozz rá víg esztendőt

**Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   https://hosting2168331.online.pro/public_html-ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik! Ossza meg barátaival is!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.