Kategóriák
Történelem

A híd, ahol kevés spanyol sok mexikóit vert

Arányaiban Hernan Cortés, a nagy hódító győzelméhez mérhető a spanyol Félix María Calleja del Rey y de la Gándara, 1811. január 17-én a Calderon-hídnál aratott győzelme a több, mint tízszeres számbeli fölényben lévő függetlenségi pártiak fölött.

A spanyolokból és helyi támogatóikból álló reguláris sereg mintegy 6000-8000 fős, vagyis kicsi, de, képzett, fegyelmezett, lőfegyverrel jól ellátott volt, ágyúból viszont csak 10-el rendelkeztek.  A spanyolok az Európában vívott napoleoni háborúk miatt nem tudtak érdemi erősítést küldeni a gyarmatokra.

A vesztest kirúgták, a győztest kivégezték!

A Miguel Hidalgo által vezetett felkelő seregben csak 3000 puskával felszerelt gyalogos volt, amelyhez jött még mintegy 60000 irreguláris gyalogos, karddal, lándzsával, íjjal és 20000 könnyűlovas, szintén karddal viszont 95 ágyú állt a rendelezésükre. A Calderon-híd mögött bontakozott szét a felkelő sereg többsége 67 ágyúval a folyó mögött, hogy fedezze a Guadalajaraba vivő utat. A többiek pedig a környező dombokon helyezkedtek el tartalékban.

A szemben álló felek, pirosban a támadó spanyolok

A spanyolok léptek fel támadólag! Az egyik alvezér,  Flon, Caldena grófja indult rohamra a gyalogságból, lovasságból és tüzérségből álló csapatával, de a sokszoros túlerőben lévő felkelőket nem bírta visszaszorítani. A tartalék is harcba lépett, de nem ért el sikert. Majd  Calleja  következett, a saját maga által vezetett seregharmaddal átkelt a hídon (szarvashiba, hogy nem védték megfelelően a felkelők), elfoglalta a szomszédos dombot és a rajta lévő néhány ágyút. A másik két hadoszlop viszont szorult helyzetbe került, s ezért erősítést küldött nekik a helyzet stabilizálására.  Mintegy hat órai harc után úgy látszott, hogy a sok lúd disznót győz, sikerül érvényesíteni a számbeli fölényt a felkelőknek.

A szerencse a támadók oldalára állt. Felrobbant a felkelők egy lőszeres kocsija, a a lángok a füzet is meggyújtották a környékén, amely hatására fejetlenség tört ki. A hivatásos katonákból álló spanyolok éltek a lehetőséggel és azonnal rárontottak a zavarodott ellenségre. Sikerült szétszórni a centrumot, elfogni a tüzérségüket. A royalista lovasság átment üldözőbe, a zömtől eltávolodás azonban azt a kockázatot rejti magában, hogy csapdába szaladhatnak. Így járt Caldena grófja is, aki hősi halált halt.

Magyar huszárok Mexikóban

A spanyolok teljes győzelmet arattak, ami mintegy 1000 fős veszteségbe került, még a felkelők 13.000 embert vesztettek. Calleja másnap bevonult Guadalajarába. A háborút viszont végül a mexikóiak nyerték – jó pár évvel később.

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

A tenerifei mészárlás

Borítókép: A Calderon folyó hídja, alteacorp.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.