Kategóriák
Közélet Történelem

A Titó-utódjelölt rejtélyes halála

Miután Belgrádban találkozott a Líbiába utazó Tito marsallal  a bosnyák származású miniszterelnök, Dzsemál Bijedics a batajnicai légibázison felszállt a YU001 hívójelű Learjet 25-ösre, hogy Szarajevóba repüljön. A gép azonban hegynek ütközött. Hivatalosan balesetként könyvelték el, de az összeesküvés elméletek szerint benne volt a szerbek keze.

Bijedics Mostarban született, muzulmán bosnyák kereskedőcsalád gyermekeként 1915-ben, jogot végzett Belgrádban, 1939-ben belépett a kommunista pártba, a világháború alatt csatlakozott a partizánokhoz. A győzelem után Boszniában politizált, s folyamatosan haladt felfelé, s 1971-ben Jugoszlávia miniszterelnöke lett. A visszaemlékezések szerint sokat tett Bosznia-Hergevina fejlesztéséért, a bosnyákok, mint államalkotó nemzet elismeréséért.

Poglavnikból “magyar menekült”

Az állam élén Tito marsall állt, aki  a baleset idején 1977 január 18-án  84 éves volt és a háttérben javában helyezkedtek a potenciális örökösök. Két erőközpont volt, első a szerbek, a második a horvátok, a hadsereg pedig külön entitás, de első sorban a szerbekhez állt közel. Ebbe a képbe rondított bele a legjobb politikusi korban lévő muszlim származású miniszterelnök. Az egyik közeli rokonának visszaemlékezése szerint, aki a baleset előtt két hónappal beszélt utoljára Dzsemállal, visszaemlékezése szerint azt mondta neki „Túl sokat tudok, meg fognak gyilkolni”. Ezzel arra utalhatott, hogy az öreg Titót a 34 évvel fiatalabb és agilis felesége a szerb Jovanka a belgrádi klikk támogatásával egyre jobban elszigetelt a világtól.

Ami tény, a gép rossz látási viszonyok közt repült, s amikor ráfordult a leszállásra túl alacsonyan repült, ráadásul a menővert sem szabályosan hajtották végre és ennek következtében nekiütközött az 1368 méter magas Imacs hegynek és megsemmisült. A személyzet két tagja, a miniszterelnök és felesége, valamint további 4 utas a helyszínen életét vesztette. (A gép és a légiirányítás közti kommunikáció nem ismert).

Keleti nyelvzsenik, nyugati makogók

A tragédiáról értesülve Tito marsall megszakította líbiai útját, hazatért, hogy részt vegyen a miniszterelnök, a potenciális utódjelölt temetésén.  Tito 1980-ban követte a túlvilágra, s a jugoszláv lufi rövidesen kipukkadt. Jöttek a gazdasági és nemzetiségi problémák, amelyek rövidesen szétfeszítették a Trianonban kreált államot.

Gavrolo Principre és Glavoje Jovovicsra gondolva el tudom képzelni, hogy az összeesküvés elméletnek lehet alapja…

Drazsa Mihajlovics, a csetnikvezér

**Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran!

Borítókép: Egy jugó felségjelű LJ25-ös és Bijedics (wikipédia, facebook)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.