Kategóriák
Közélet Sport Történelem

Tóth Potya, a legenda, az elfeledett mártír

Tóth Potya István kiváló labdarúgó és edző volt, s még kiválóbb ember! Az első világháborúban a fronton harcolt, a másodikban tisztként szolgálta a hazát, bújtatta az üldözötteket, megmentette Gobbi Hilda és a Latabár fivérek életet. A Gestapo letartóztatta,  1945. február 6-án ítélet nélkül kivégezték a budai várban.

Vasutas családba született 1891-ben Budapesten. A Keleti közelében nőtt fel, s rúgta a labdát a többi sráccal együtt. Alacsony (mindössze 164 cm!), duci termete (78 kg) miatt ragasztotta rá keresztanyja a Potyka nevet, amiből a pályán Potya lett, amit annyira megszeretett, hogy hivatalosan is felvette! Ezzel az alkattal annak idején is megmosolyogták, de ennek ellenére zseniális labdarúgó lett!

A BTC-ben kezdett fociszni, a Nemzeti SC-ben mutatkozott be az élvonalban és 1912-ben igazolt a Fradiba, ahol 1926-ig szerepelt, a 197 bajnokin összesen 63 gólt lőtt, a válogatottban 19/8-as mutatóval zárt. Közben a világháború alatt az olasz fronton szolgált, s meg is sebesült, de leszerelése után tovább focizott.

Schaffer, aki bajnokot csinált az AS Romából!

A Ferencváros első hivatásos edzője volt 1925-30 közt. Játékosként és edzőként is besöpört bajnokságot, kupát. Kipróbálta magát Itáliában is, a Triestina kispadján 3 alkalommal összesen 4 évet töltött el, az 1931-32-es szezonban pedig a már akkor is világhírű Inter Milan edzője volt. Még az Újpestet is edzette, majd visszatért a Fradiba 1943-ban, ahonnan lévén háború megint a honvédségbe vezetett útja, mint főhadnagy szolgálta a hazát.

Ez szó szerint értendő, ugyanis tömegével bujtatta az üldözötteket saját házában, többek közt Gobbi Hilda színésznőt és a Latabár fivéreket! Csatlakozott egy katonákból álló ellenálló csoporthoz, hogy megmentsék a főváros hídjait. Sajnos lebuktak, letartóztatták és 1945 február 6-án kivégezték. Nagyobb hős volt, mint a német Schindler(aki ismeri a teljes történetét tudja mire utaltam), csak róla nem készítettek filmet Hollywoodban. Az olaszok viszont jobban tisztelik, mint honfitársaink…

Bólints Tibi!

Tóth Potyával egyszerre halt mártírhalált Kertész Géza, egykoron ugyancsak Fradi focista, majd  az Atalanta, Lazio, Roma edzője, ahonnan 1943-ban tért haza, s az Újpest kispadjára ült le. Olaszországban annyira tisztelik őket Tóth Potyával, hogy 2016-ban (!) Due eroi in panchina (Két hős a kispadon) címmel könyvet írtak róluk.  Emlékezzünk rájuk tisztelettel.

***Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a  http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran! 

Budapest elárulása

Dicsőség a hősöknek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.