Kategóriák
Miskolc Színes

Tavaszi piac

Az időjárás ugyan elég mogorva mostanában, ettől függetlenül tavasz van, amit a miskolci, Búza téren lévő piacon is tapasztalhatunk, az őstermelői rész megtelt virág és zöldség palántával, a kofáknál pedig egyre több a friss zöldáru, viszont az ár még elég borsos. Az emberi fogyasztásra alkalmatlan trutyi viszont úgy látszik csak engem zavar, a hatóságokat nem.

Az őstermelőin a néhány héttel ezelőttieknél sokkal több az árus, a kínálat is változott, hiszen amíg húsvét környékén a barka, aranyeső, nárcisz,  vagyis a vágott virágok, növények uralták a kínálatot, egy-két árusnál volt csak klasszikus kínálat, burgonya, zöldhagyma, s hasonlók, addig most mindenfelé palántát árulnak. Virágot és zöldséget egyaránt. Nagy a felhozatal, viszont az árak szűk tartományban mozognak, például paradicsomok esetében 300-400 forint között, vagyis 100-150 forinttal többet kérnek, mint egy évvel ezelőtt.  Nem is vitték tömegével őket. Csak nézelődtem, mivel édesanyám több féle palántát nevel, de aki venni akar, javaslom, hogy alkudjon! Piacon ez természetes dolog. Lesz ez még olcsóbb is!

Pörgött az őstermelői piac

A dughagyma 1200-1600 ft/kg áron ment a szomszédos nagypiacon. A standok rogyadoztak a sok zöldségtől, gyümölcstől, vásárló is volt délelőtt, de a forgalom, hát szo-szo.  Alma minden mennyiségben és fajtában, normális áron (átlag 250-300 ft), az eper látványosan olcsóbb, 1200-1500 közt,  fürtös uborka 800-ról indult, a kígyó 900-ról, de a szép, apró kovászolni valóért már majdnem 2000-ret kértek. Zöldhagyma 150-350 közt ment, mérettől függően, az olasz karfiol olcsóbbnap tűnt, mint néhány hete, 400-ról indult, de 450-ért széltáben volt, kicsi, s nagy is. A paradicsom 1500, ami most bevillan, a banán, ami gusztusosnak is nevezhető 450-500-ról indult.

S ha már szóba került a minőség. úgy gondolom az emberi fogyasztásra más szinte alkalmatlan termékeket (amelyeket a nagyáruházak általában felajánlanak a vadasparki állatoknak) ideje lenne a piacról is kiszűrni, a 98 forintos banán ránézésre ehetetlennek  sötét trutyinak tűnt, a kombóban árult 2 csomag zöldhagyma 100 ft-ért is inkább való a malacnak, baromfinak, mint emberi étkezésre, a 96 ft-os vöröshagyma meg olyan puha volt, mint a túlérett barack a szezon végén… Fogyasztóvédelem, piacfelügyelet? Létezik, csinálnak valamit? Gyakran járok piacra, de nem hallottam még, hogy intézkedtek volna az emberi fogyasztásra alkalmatlan termékek forgalomból kivonása érdekében.

Ilyen a keleti piac (Hurghada)

Külföldön járva is rendszeres szokásom, hogy kilátogatok a helyi piacra, Oestendétől (Belgium) Szalonikin (Görögország) át Alexandriáig (Egyiptom) jó páron megfordultam, de bevallom nem emlékszem arra, hogy hasonló trutyit árultak volna valahol. Be is teszek egy hurghadai  standot „elrettentésként”. Nem olyan modern, mint a felújított hazai piacok, a  HCCP-n se mennének át, de az árukínálat első osztályú! A harmadik világban szégyelnének olyan rohadt banánt kitenni, mint amit Miskolcon pénzért eladnak…

Ilyen volt a piac húsvét előtt

*Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com-ra, s  tallózzon bátran!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.