Kategóriák
Sport Színes

Gulácsi, Neuer, ter Stegen, Donnaruma, Ederson?

Gulácsi Pétert valahogy nem istenítik annyira a hazai szurkolók, mint egykoron Détárit, Nyilasit, Törőcsiket vagy Szendreit, Zsiborást, hogy kapust is említsek, pedig az egyetlen aktív magyar labdarúgó, aki a posztján a világ legjobbjainak szűk csoportjába tartozik, amit az eredményein túl a statisztikák is bizonyítanak!

 

A választás szubjektív, de az adatok (fbref.com) objektívek.  Manuel Neuer (36), a nagy öreg,  megnyert mindent, amit érdemes, Bundesligát 10X, Bl 2X a Bayernnal, világbajnok (na jó, esetleg lehetne még Európa-bajnok), a német válogatott csapatkapitánya és egyes számú kapusa jelenleg is, de már közelít a pályafutása végéhez. Gianluigi Donnaruma  nem csak keresztnevében idézi az isteni Buffont,  feltörekvő tehetség, mindössze 23 éves, de már Európa-bajnok az olasz válogatottal, francia bajnok a PSG-vel az idén, ahol nagy harcot vív Keylor Navassal a kezdő helyért. Marc Andre ter Stegen 30 éves, a legjobb kapus korban van, a Barcelona hálóőre, kirobbanthatatlan a katalánok kapujából, akikkel  a La ligát 4X, a Bl-t 1X nyerte meg, német válogatott. Majdnem minden válogatottban kezdő kapus lenne, de pechjére a németeknek van egy Neuerja… Ederson Moraes 28 éves, tehát már rutinos kapus, 2X portugál és 4X angol bajnok a M. Cityvel, ami szuper teljesítmény, a válogatottban viszont átszálló, mint ter Stegen, azért össze jött már egy Copa America neki. Gulácsi Péter 32 évével ugyancsak a legjobb kapus korban van, kétszeres osztrák bajnok, friss német kupagyőztes a Lipcsével,a  magyar válogatott egyes számú kapusa.

Bólints Tibi!

A 2021/22-es bajnoki év statisztikái. Pályára lépés, játékidő, 90 percre számított kapott gólátlag, gólveszélyes lövés védési százalék: Neuer 28 a 34 fordulóból, 2510, 0,93, 71,9 % Donnaruma: 17 a 38-ból, 1530, 1,00, 73.3 % ; ter Stegen: 35 a 38-ból, 3150, 0,97, 70,9 %; Gulácsi: 33 a 34-ből, 2967, 1,03, 71 %. Ederson: 37 meccs a 38 ból, 3330 perc, 0,70 gólátlag, 69,9 % védési hatékonyság. Ebből látszik, hogy Gulácsi csapata kezdő kapusa és védés hatékonyságban megelőzi Edersont és ter Stegent, a másik két sztártól pedig éppen csak elmarad, pedig előtte gyengébb hátvédsor dolgozik, mint a konkurenseknél (bár a Barcáé hullámzó teljesítményt produkált!

Passzok száma, hossza, pontossága. Neuer 1238 db., 29669 méter, 87,7 %, az összes rövid és közepes hosszúságú passza pontos volt, de gyakran és sikeresen vállalkozik hosszú indításokra is! Donnaruma 467 passzt jegyzett, 9238 métert és 91,2 %-os pontossággal. Tehát nem túl aktív az összjátékban, a rövid és közepes passzokban is elkövetett hibát, nem sok hosszú passzt vállalt be, de azt jól csinálta.  Ter Stegen 1280 passzt hozott össze, 29784 métert és 86,9 % pontosságot, rövid és közepes átadásban is hibázott, de a hosszú passzok elég jól mentek. Gulácsi 1132 db, 25165 métert és 80,5 %-ot abszolvált.. A rövid és közepes passzokban hibátlanul teljesített, de a hosszú indításokban mindössze 55,2 %-ot produkált. Ezen utóbbinál nehéz eldönteni, hogy a kapus vagy a társak miatt, minden esetre ezen a téren messze kilóg a sorból, lefelé.  Ederson 1089 passza 25570 métert tett meg, 89,6 % pontossággal tette (rövidben tökéletes, közepesben egyszer hibázott, a hosszúban viszont, ha rászánja magát, majdnem olyan pontos, mint Neuer!

A Varga Zoli!

Ezt a statisztikát tovább dolgoztam, mert legalább annyit mutat a kapus csapatjátékáról, hogy meccsenként hány labdaérintése van és mennyi a meccsenkénti passz hossza! Nos Neuer messze a legaktívabb a 44,2  passzával és 1059 méterével, őt ter Stegen követi  meccsenként 36,5 db passzal és 850 méterével.  Gulácsi éppen csak elmarad tőle a 34,3 passzal és meccsenkénti 762 méterével. Ederson kevésbé aktív, mint Péter! A mecsenkénti passzátlaga 29,4 és 691 méter. Donnarumának ezen a téren még van hová fejlődnie: 27,4 db és 543 méter, messze a legkevesebb az összevetésben.

A statisztika is bizonyítja, hogy Gulácsi a legjobbak közt is megállja a helyét. Ezzel a teljesítménnyel a Lipcsénél nevesebb csapatban is megállná a helyét.  Optimális esetben még van rá 2-3 éve erre, utána már legfeljebb a padra igazolnák valamelyik szupersztár vagy fiatal titán mögé. Ez sok tényezős egyenlet, hiszen kell egy nagycsapat, ahol fantáziát látnak benne, s kell vállalkozó készség Gulácsitól.

Bene Feri királysága

A magyar válogatottban ezzel a teljesítménnyel tuti helye van és a csapat sokkal előrébb járna, ha a még legalább 3-4, a saját posztján nemzetközi sztárnak számító labdarúgónk lenne. Sajnos jelen pillanatban egy sincs.

Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a    http://www.kazivilaga.comra, s  tallózzon bátran!

Borítókép: sportschau.de, Gulácsi és Neuer).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.