Kategóriák
Történelem

Vadászat a Bismarckra

A Bismarck és a Prinz Eugen elsüllyesztette a Dániai-szorosban a Royal Navy zászlóshajóját, a Hoodot és komoly sérüléseket okozott a Prince of wales-nek.  Azonban a német óriás is találatokat kapott, s hazaindult, de 1941. május 27-én levadászta az angol flotta. A különvált kísérője szerencsésen hazaért.

Tekintettel a téma ismertségére, teljes szakirodalmi feldolgozására csak egy vázlatos összefoglaló következik most. A Bismarck sérülései nem voltak jelentősek, viszont a vízbetörés jelentős üzemanyag veszteséget okozott, s ezért indultak hazafelé (megszállt francia kikötőbe). Az angolok a Hood pusztulásáról elhatározták, hogy levadásszák a német óriásokat, amelyek átmenetileg eltűntek a radarjaikról, több szerencsés/balszerencsés véletlen hatására újra bemérték, s egy teljes flottakötelék vette üldözőbe a csatahajót, amely sorsát megpecsételte egy szerencsés/szerencsétlen találat (kormánylapát beszorult). Közben egy másik flottakötelék Gibraltár felől igyekezett elé vágni. Végül villába fogták, s tönkre lőtték.

Amikor a Luftwaffe legyőzte a Kriegsmarinet!

A Bismarck állta a túlerő elleni harcot, amikor az utolsó lövegük is használhatatlanná vált a parancsnok utasítást adott az önmegsemmisítésre és a hajó elhagyására. Mivel mindvégig fel volt húzva a hadi lobogó közben tüzeltek az angolok, illetve torpedókat lőttek ki. A Bismarck több, mint 2000 fős személyzetéből 114-en élték túl a hajó pusztulását.

A német flotta főerői ezt követően nem próbáltak kitörni a nyílt óceánra, hogy konvojokra vadásszanak, inkább a Norvégiától északra lévő vizeken tevékenykedtek.  Ennek több oka is volt, először is miután az USA megszállta Grönlandot a korábbiaknál kockázatosabb lett egy ilyen akció (felderítő repülőgépek lefedték a Fekete lyuk nagy részét), másrészt  a németek hordozó hiányában nem tudtak légi fedezetet biztosítani a nyílt óceánon, a norvég, szovjet vizeken viszont a skandináv repterekről igen.  Később pedig jött az üzemanyaghiány is…

Basis Nord: titkos német bázis a szovjeteknél!

*** Látogassa rendszeresen a www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Ha tetszik, ossza meg barátaival is!

Borítókép: a Rodney tüzel a Bismarckra

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.