Kategóriák
Színes Történelem

Zeppelin kaland Afrika egén

Az első világháború legkülönösebb hadművelete Kelet-Afrikában zajlott. A német Paul Emil von Lettow-Vorbeck éveken át hülyét csinált az ellenségből. Azonban 1917-re kifogyott minden készletből és légi úton, egy Zeppelinnel próbáltak utánpótlást szállítani neki Tanzániába. Nézzük a részleteket!

Az első világháború kitörését követően a németek gyorsan elvesztették afrikai, ázsiai gyarmataik többségét, kivéve Tanzániát, ahol Lettow-Vorbeck, a gyarmati hadsereg és a bennszülött kiegészítő erőkből gerillahadsereget szervezett és forgószínpad szerűen mozgó csapataival a frászt hozta az angolokra, belgákra, portugálokra. Nagy létszámú ellenséget kötött le. A háború előre haladtával kifogyott minden készletéből, az ellenségtől szerzett zsákmányból pedig nem sikerült mindent pótolni. Tehát feltétlen utánpótlásra volt szüksége. Lőszerre, pótalkatrészre a fegyverekhez, gyógyszerre, kötszerekre, s jó lett volna tartós élelmiszer is. Az  Antant blokád és a nagy távolság miatt a német flotta nem  vállalkozott a szállításra, Ekkor jöttek képbe a Zeppelinek!

Feketeszakáll is megirigyelhette volna…

A léghajók viszonylag nagy távot megtéve rendszeresen bombáztak francia, angol célpontokat, de Temesvárról indulva támadták Bukarestet és Szalonikit is. A Zeppelin gyár a küldetéshez felajánlotta egyik modern gépét, az L-59-et (LZ 104). A mérnökök rájöttek, hogy a léghajó nem tud visszarepülni, mivel a szükséges gáz feltöltés nem biztosított Afrikában. A tervet em dobták el, csak átalakították! Az L-59 elrepül Afrikába 15 tonna felszereléssel, majd leszállás után a legénység beáll Lettow-Vorbeck seregébe, a gépet szétbontják, a külső burkolatból sátrakat szabnak, a belső muszlinból (finom szövésű pamut) kötszert, az alumínium vázból pedig rádióadó tornyot csinálnak! Minden anyag kincsnek számított.

Az L-59 1917 november 4.-én indult el egy Berlin melletti reptérről és 29 óra múlva leszálltak a bulgáriai Jambol légibázison, feltöltötték, majd vártak a megfelelő időjárásra.

Eritrea, az ismeretlen paradicsom

November 21.-én jött el az idejük.Ludwig Bockholt parancsnoksága alatt felszállt az L-59 és a Márvány-tenger- Kréta – Mersa Matruhnál (Egyiptom) befordultak Afrika fölé,. Az angol légierő megfejtette a rádióüzenetet, de nem tudták levadászni a léghajót. Már Szudán közepe fölött jártak, amikor rádióüzenetet kaptak, hogy törölték a megbízást, forduljanak vissza. A legénység azon volt, hogy tovább repülnek, minden áron teljesítik a különleges küldetést, de a parancsnok poroszos fegyelemmel visszafordította a léghajót és november 25-én, 95 órával az indulás után, 6800 km-t megtéve  újra leszálltak a bulgáriai légi bázison.

Az oda úton a sivatagi vihartól, nappal a hőségtől, éjjel a hidegtől szenvedtek, visszafelé pedig Kis-Ázsia fölött majdnem lezuhantak felhajtóerő problémák miatt.

A visszafordulással kapcsolatban felvetődött, hogy az angolok, mivel nem tudták lelőni a léghajót hamis rádiótávirattal fordították meg. Azonban megtalálták az eredeti német üzenetet. Ebből kiderült, azért törölték a küldetést, mert Lettow-Vorbeck jelezte Berlinnek, hogy a leszállóhelyként kijelölt síkságot belőtte az angol tüzérség, az általuk birtokolt többi terület pedig alkalmatlan a landolásra.

A 6800 km-es, 95 órás nonstop küldetéssel az L 59 így is beírta magát a repülés történetébe. A léghajó egy későbbi bevetés alkalmával Máltát indult bombázni és az Adria fölött balesetben lezuhant, a 21 tagú legénység valamennyi tagja hősi halált halt. Lettow-Vorbeck megvívta saját háborúját és Németország kapitulációja után, 1918. november 25-én, Zambiában tette le a fegyvert kimerült csapataival.

Kapituláció Afrikában

Néhány hónappal később, mint győztes hadvezért köszöntötték Berlinben. Háborús tevékenységéért megkapta a legmagasabb német katonai kitüntetést a Pour le Merite-t.

***Akik szeretnek olvasni a “lehetetlenre” vállalkozó katonákról, azoknak ajánlom figyelmébe Csontos László Különleges küldetés című történelmi kisregényét, amely 1849 nyarán játszódik és a huszárok, doni kozákok vetélkedését mutatja be. Fiktív történet a valós viszonyok közt.

Különleges küldetés

 

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt! Amit érdekesnek talál ossza meg ismerőseivel is.

Borítókép: twitter.com

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.