Kategóriák
Közélet Történelem Uncategorized

Kézcsók a halálraítéltnek!

Bajcsy-Zsilinszky Endre az első világháború alatt katonaként, fegyverrel a kézben harcolt Magyarországért, a második alatt pedig tollal, szóval politikusként az idegen érdekek ellen. A nyilas vészbíróság halálra ítélte. A feljegyzések szerint az egyik foglár a kivégzés előtt megcsókolta Bajcsy-Zsilinszky kezét!

Bajcsy-Zsilinszky élete a történelem, a közélet iránt érdeklődők körében viszonylag ismert, így az életrajzi adatok helyett néhány érdekes tényre hívnám fel a figyelmet. Apai ágon szarvasi tót (szlovák), evangélikus, anyai ágon magyar nemesi család sarja. Apja középbirtokos, aki a modernizáció híveként öntözéses gazdálkodásba fogott, de a váltók miatt (rendezetlen agrárhitelezés) tönkre ment. Valószínűleg ebből a családi tapasztalatból ered a zsidó pénztőke elleni harca, antiszemitizmusa – ugyanakkor a holokausztot nem tekintette megoldásnak).

Budapest elárulása

Az első világháborúban mint huszártiszt vett részt, harcolt a szerb, az olasz és az orosz fronton. Sebesülését követően visszatért bajtársai közé. A Gömbös Gyula által fémjelzett, katonatisztekből  álló, a nemzetet katonai erővel védeni szándékozó szélsőjobbos MOVE egyik alapítója volt 1918 őszén.

Félig tótként magyar fajvédő lett, aki komolyan vette gondolatait, s nem csak antiszemita volt, hanem egyben németellenes nacionalista is. Ennek megfelelően fellépett a magyarországi náci befolyás erősödése és hazai kiszolgálóik, a nyilasok és a bund ellen.

Mint birtokos család sarja nem meglepő módon a magyar parasztságot tekintette a nemzeti fejlődésalapjának (ebben az időben a lakosságnak még több, mint a fele foglalkozott agráriummal, vagy élt falun, tanyán). Ennek megfelelően a feudális csökevénynek tekintett nagybirtok felszámolását, a földosztást és szociális reformot szorgalmazta – ez kötötte össze a kisgazdákkal. Az agrárszocialista Áchim Andrással az apját bíráló cikk miatt összevesztek, s végül testvérével együtt meggyilkolták, de önvédelemre hivatkozással megúszta büntetés nélkül.

Októberi vasárnap: dilettantizmus és árulás

Magyarország csak akkor lehet erős, ha erős a hadserege- vélte. Így tudja magát megvédeni, ha kell, a szomszédok, ha kell a németek ellen is. Ennek megfelelően a Gestapo letartóztatási listájának az élén volt, s a 44-es német megszállás első napján egy német kommandó ütött rajta a lakásán, fegyverrel a kézben fogadta őket lakásában. Megsebesült, elfogták, lecsukták, a magyar kormány követelésére a németek kiengedték. Az elvetélt kiugrási kísérlet után szerveződő magyar nemzeti ellenállás politikai vezetője lett (Kis János altábornagy a katonai). Azt tervezték, hogy lengyel, román mintára, ahogy a front a főváros közelébe ér felkelést robbantanak ki Budapesten. Minden antifasiszta erővel, így a kommunistákkal is hajlandó volt együttműködni a felkelés sikeres előkészítése érdekében.

A katonai ellenállás tagjai által vezetett honvéd és kisegítő karhatalmi alakulatok mellett a nemzeti érzelmű, antifasiszta lakosság részvételére is számítottak. Sajnos egy áruló katonatiszt., Mikulich Tibor főhadnagy (Romániában bujkált, lebukása után 1960-ban halálra ítélték és kivégezték) feladta, s 1944. november 24-én elfogták a csendőrök, majd 1944 december 24-én kivégezték a nyilas vérbíróság ítélete  alapján (mivel nem volt hivatásos hóhér, pénzért és italért jelentkező önkéntesek).

A fasiszta diktátorok bukása

A börtönlelkész feljegyzése szerint a kivégzésre kísérő foglároknak azt mondta, legyenek jó magyarok, mire az egyikük kezet csókolt a halálraítéltnek… Ilyen esetet se sokat jegyeztek fel a történelemben. A háború után kihantolták és ünnepélyesen újratemették. Hamvait végakaratának megfelelően Tarpán helyezték örök nyugalomra.

Sok mindent lehet rá mondani, de tagadhatatlanul igaz magyar hazafi volt, a kommunisták és a nyilasok kérlelhetetlen ellenfele.

Horthy világháborús baklövései

**Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com -ra, s  tallózzon bátran! Biztos talál olyan cikkeket, amelyek érdeklik!

Borítókép: Bajcsy-Zsilinszky, a katona (forrás: internet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.