Kategóriák
Közélet Miskolc

Moldova: Kádárista, de nem vak!

Moldova (született Reif) György Kossuth-díjas író, újságíró szociográfiai jellegű riportköteteiről és kádárizmusáról volt híres. Egykoron százezres nagyságrendben adták ki köteteit. Anno a Káli érában, 2008-ban meghívták Miskolcra, hogy írjon egy könyvet. Túl realista lett és szerződést bontottak, de mégis megjelent!

Ritka az a vezetés, amely elé, ha tükröt tartanak és elégedett a látvánnyal. Nem voltak kivétel ez alól  Miskolc akkori vezetőik se, bár most minden bizonnyal szebben látják a múltat, mint amilyen volt. Mint tudjuk az idő sok mindent megszépít, pláne öregek és politikusok esetében.

Arany, aki többet ér minden aranynál!

Moldova az egyik legtermékenyebb XX. századi magyar író, alkotásai el se férnek egy könyvespolcon.  Az egyik leghíresebb, Akit a mozdony füstje megcsapott… (1977), a vasútról írt mű. Az adott korban szokatlan, szociográfikus, őszinte stílusa miatt nagyon sokan olvasták, kedvelték.  Nekem is meg van, de életkori okok miatt bő évtizeddel később olvastam, s rám már nem gyakorolt különösebb hatást. Közben sokat változott a magyar társadalom, a cikkek, könyvek is bátrabban feszegették a rendszer korlátait.

De térjünk vissza Moldova miskolci kalandjához, hiszen itt ismertem meg személyesen.

Moldova testközelből ismerkedett a miskolci valósággal

Egy átlagos író esetében a szerződésbontás után ment volna az asztalfiókba a kézirat, Moldova neve, kapcsolatai azonban elég volt a kiadáshoz, s megjelent az Érik a vihar. Igaz ekkor már túl volt a zeniten, az olvasási szokások, a leírtak politikai hatása is átalakult, így nem váltott ki különösebb vihart a mű (mint történt volna 15-20 évvel korábban).

Miskolcon tartózkodása alatt találkoztam egyszer az íróval. Meglátogattam a rendelkezésére bocsátott főutcai lakásban, s beszélgettünk bő félórát a benyomásairól, tapasztalatairól. Aztán csináltunk pár fotót az erkélyen és az összefirkált falú lépcsőházban. Milyen benyomás maradt meg róla? Kádárista volt, de nem vak! Pedig a megbízói utóbbira számíthattak… egyébként nem vártak volna városmarketingre használható PR könyvet Moldovától!

A Mór megtette kötelességét!

Öregen is aktív maradt, de az országos fősodorból már kikopott. A nyugdíjas generációkban azonban sok kedvelője, tisztelője maradt.

Leánya bejelentése szerint ma, 88 éves korában elhunyt. Nyugodjon békében!

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Borítókép: Moldova Miskolcon (2008).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.