Kategóriák
Miskolc Színes

A könyves térről jelentem!

Ma délután megkezdődött Miskolcon a 93. ünnepi könyvhét a Könyves, akarom mondani Erzsébet téren. A könyves szakma helyi, meghatározó reprezentánsai a Géniusztól a Herendi 2004 Kiadóig képviselteti magát, a standokon pedig több tucat alkotás, köztük nyomdaszagúak, mint   Horváth János Mikor megyek hazafelé című képes albuma, s a tavalyi könyvhét óta megjelentek, köztük Csontos László, Az én megyém! –című történelmi Baedekere.

A hivatalos megnyitó előtt néztem körbe, váltottam pár szót az ismerősökkel. A miskolci kulturális élet jó pár szereplője jelen volt, a pult mögött, mint író, kiadó vagy a pult előtt, mint érdeklődő.

Attila + Lillafüred = Óda!

Válság ide, válság oda, a felhozatal bőséges és sokoldalú. Persze ez jórészt még az elmúlt évi támogatásoknak köszönhető, mert az alkotások jó része csak így láthatott nyomdát. Az áremelkedés már tavaly ősztől folyamatos az ágazatban, s nem látni, hogy hol állnak meg a költségek, ráadásul a mecénások elsőként a kulturális támogatást szokták lefaragni. Szóval a jövő évi könyvhéttel kapcsolatban vannak kételyeim.

Csupa érdekes, értékes könyvvel rukkolt ki a szakma

Ezért is érdemes a könyv szerelmeseinek most kilátogatnia, amikor van mit nézni, van miből válogatni. Ugyan nem számoltam utána, de azt hiszem nem tévedek nagyot, ha a miskolci kulturális élet doyenjének nevezem Gyarmati Bélát, egykori színi direktort, újságírót, írót, aki élőben és írásban is kiváló mesélő, s több kötettel is jelen van a könyvvásáron, akárcsak a nála másfél generációval fiatalabb Csontos László író, újságíró a történelmi kisregény trilógiájával és a felvezetésben említett, BAZ megyét bemutató képes történelmi kötettel (két standon is kapható!). A sport kedvelőinek ajánlom az első kötetes Szűcs István XX. századi bringás történetek című művét.

A könyvhéten természetesen megtalálhatóak napjaink országos sztárszerzőinek a könyvei és a közelmúltat megidéző antikvár kötetek is.  Szóval minden könyvbarátnak csak ajánlani tudom a látogatást a hét valamelyik napján. A politikusokat letudtuk a megnyitóval, leszek helyszíni beszélgetések borsodi írókkal, s dedikálások is szép számmal.  Ugyan nem BAZ megyei, de minden bizonnyal Lőrincz L. László neves orientalista, s kiváló író dedikációjáért állnak majd a legtöbben sorba. Ami nem csak öröm a szerzőnek és forgalmazónak, hanem jó bevétel is. Mert ma már nem kérdés, a kultúra is áru.

Moldova: Kádárista, de nem vak!

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Könyvajánló

 Borítókép: A két világháború közti időket idézi a Könyves tér, akarom mondani Erzsébet tér.

 

 

Egy hozzászólás a(z) “A könyves térről jelentem!” című bejegyzéshez

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.