Kategóriák
Történelem

Spitfire kontra Hurricane!

A második világháború ikonikus angol vadászgépe, a Spitfire sokkal jobb volt, mint kortársa, a Hurricane. Ezt a háború első angliai légi csatájában bizonyították is 1939 szeptember 6-án. Az eset egyetlen szépséghibája, hogy Barking creeknél angolok lőttek angolokat!

A radarok na gy magasságban érkező ismeretlen gépeket jeleztek, amely ellen riasztották a 74. squadron vadászait. A Spitfirek meg is találták a keresett gépeket és merész rácsapással leszedtek kettőt közülük. Ez volt a típus első győzelme a világháborúban! Azonban nem volt mit ünnepelni rajta, mert  németek helyett két brit Hurricane volt az áldozatuk. A bajt tetőzendő a hazafelé tartó “győztesekre” tüzet nyitott a légvédelmi tüzérség és lelőttek egyet közülük. A rácsapásból azért nem lett légicsata, mert a megtámadott század parancsnoka azonosította a Spitfire-okat és a válaszcsapást megelőzendő rádión szólt a pilótáinak, hogy brit gépekről van szó.

Amikor a Luftwaffe legyőzte a Kriegsmarinet!

Az akcióban egy pilóta, Montague Hulton-Harrop hősi halált halt, a RAF pedig elvesztett három vadászgépet! A baráti tűz a hadbíróságon folytatódott, ahol végül felmentették a “győzteseket” – Az esetnek több tanulsága is volt, s az RAF a tényleges légi háború kezdetéig levonta a megfelelő következtetéseket.  Először is befejezték a  barát-idegen IFF (Identification friend or foe) jelzőrendszerrel ellátását a gépeknek, javították a kommunikációt a légi irányítás és a gépek közt.

Egyébként néhány dolgot nem értek a történetből, nevezetesen a Spitfire pilóták, amikor meglátták, hogy vadászok vannak előttük a támadás előtt miért támadták meg őket  azonosítás nélkül, pedig gyanakodniuk kellett volna  mert a legközelebbi Luftwaffe légibázisok (Északi-tenger partvidéke) messzebb voltak, mint a korabeli vadászgépek hatótávolsága (azt pedig mindenki tudta, hogy a fritzeknek nincs repülőgép-hordozójuk).  Az már csak hab a tortán, hogy támadás előtt nem ismerték fel a Hurricane sziluettjét, sőt még a gépeken lévő brit felségjelet se.

Az Oxley eltitkolt tragédiája

*** Látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.com ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran!

Borítókép: A 151-es Hurricanek North Weald támaszponton. A végzetes bevetésre is innen indultak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.