Kategóriák
Színes Történelem

Királynő a laktanyában!

Az antik időkben, amikor a sorkatonát kimaradásra is alig engedték ki, nőt is csak a tévében láttak. Most képzeljék el, hogy egy csúnya, borongós, hideg napon a marcali laktanyában meglátogatott minket Molnár Csilla, Magyarország frissen választott szépségkirálynője! Látványa úgy él bennem, mint József Attilában az Óda plátói múzsája.

Mint előfelvételis „tápos” egy évet húztam le Marcaliban (egy hónapot Várpalotán) a 6043 buffos kezelőjeként (D-20-as ágyútarack.  Megtapasztaltam, hogy milyen a bomló szocializmus operett hadserege, az elavult fegyverzet, az alkoholista, kontraszelektált tisztek (tisztelet a kevés kivételnek), a pocsék ellátmány, amiben a hivatásos állomány szarkáinak a keze is bőségesen benne volt. Húst csak tévedésből láttunk vagy ha a látogatók hoztak, csomagban érkezett, mert amit elénk tettek az mócsing volt, manapság a kutyájának nem adnának oda sokan.  Na, de ezekről majd egyszer máskor!

A lényeg, hogy üteg és szobatársam volt F. Gabi, a fonyódi gimnázium igazgatójának a fia.  Normális srác volt. Sok évtizedes szünet után 1985 őszén megrendezték a Miss Hungary szépségversenyt. Mondani se kell, csupa csodálatos szép nő (elfogultság nélkül, a mostani mezőnyökkel összevetve is kijelenthető),  csorgott a nyála minden bakának. S ekkor a Gabi benyögte, hogy ismeri, s elmondta a bekötést.  Szó szót követett, s a vége az lett, hogy papa közreműködésével megszervezték, hogy a körletünket meglátogassa Molnár  Csilla, Magyarország szépe.  A Gabi mikor elmondta a hírt egyből „überfaszacsávó” magasságokba emelkedett!  Valami olyasmit éreztünk, mint G.I. Joe-ék, mikor megtudták, hogy az isteni Marilyn a kedvükért Vietnámba repül vagy a magyaroknál maradva, Karády Katalin, Szeleczky Zita szórakoztatta a világháború alatt a honvédeket. Mi már Peremartoni Krisztától vagy Eszményi Vikitől is oda lettünk volna, nem a szépségkirálynőtől!

Karády, a díva, az embermentő, az emigráns

Természetesen a tisztikar fülébe is eljutott a hír, s rögtönöztek egy kis köszöntést is, kis élménybeszámolót a kultúrban. Előtte jött  – ha jól emlékszem – az alkoholista ütegparancsnokunk és a félnótás poltiszt eligazítást tartani, hogyan kell viselkedni.  Összefoglalva, aki kényes helyzetbe meri hozni a királynőt az azt is meg fogja bánni, hogy megszületett.  Pedig senki se akarta bántani!  Na de milyen a sors, a hétvégi látogatás idejére  „véletlenül” a mi ütegünket jelölték ki szolgálatot adni.  Így aztán mielőtt megérkezett  Csilla mi meg eltakarodtunk őrségbe, kivéve a Gabi, hiszen mégis csak hozzá jött látogatóba.  Irigyeljük is rendesen…

Az isteni Marilyn Vietnámban (1954) Fotó: internet

Az első váltás kint volt, mi meg az őrség pihenő szobájában, a bejárat mellett. Amikor megtörtént a csoda. Mit láttunk? A Gabi kíséretében egy világos, hosszú bundás, karcsú nőt, a fején olyan kalappal, amilyet csak a tv-ben láttunk addig, Lady Di fején. Az ablakból néztük, s közben nagyokat nyeltünk. A kísérője – azt hiszem Gabi édesapja –  mondhatott neki valamit, mert felénk fordult Csilla, s   fehér kesztyűs kezével elkezdett integetni nekünk, s közben csodálatosan mosolygott.  Mit mondjak?  Derékig kint voltunk az ablakban és két kézzel integettünk vissza! Sosem felejtem el, beleégett a retinámba Molnár Csilla, mint József Attilának Lillafüreden egy csodás tünemény, Dr. Szőllős Henrikné Marton Márta, az Ódát ihlető plátói múzsa.

Szeleczky Zita, a szőke démonból háborús bűnös

Sok idő eltelt, de ahányszor meghallom Homonyik Sándor: Álmodj királylány! című egykori slágerét mindig eszembe jut ez a történet.  A valóra vált csoda. Királylány, te földiekkel játszó égi tünemény, nyugodj békében!

Ne várjon a közösségi médiában az algoritmusok által kiszámíthatatlanná tett megosztásokra, hanem naponta nézzen be a   http://www.kazivilaga.com-ra, s  tallózzon bátran!

Borítókép: youtube képernyőkép

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.