Kategóriák
Színes Történelem Utazás

Időutazás az őslények korába!

Csatolják be a biztonsági öveket, rövidesen indul az időgépünk a 10 millió éves  időutazásra! Nem valami Sci-Fi történetről lesz szó, hanem a rudabányai Látványtárról,  ahol várja a látogatókat a 10 millió évet felölelő kiállítás.

Rudabánya (az egykori vasércbánya oldala) az őslénykutatók Mekkája. S ez nem csak kötelező udvariasság, nem csak egy Magyarországon világhírű hely, hanem ténylegesen ismeri a tudományos közélet. Most önök is megismerhetik!

Tények és mesék a Rudapithecus kutatásról

Az Európai Unió anyagi támogatásával valósult meg a  Majomsziget projekt a bányató térségében, amely keretében felhúztak egy hely jellegéhez illő vasérc színűre színezett vasbeton fogadóépületet, amely szó szerint a világhírű ásatási terület fölé épült, kialakították kilátóhelyeket, amelyeket tanösvény köt össze.  A kiállítás megnyitása azonban éveket csúszott, mert a projektben nem volt benne a közműcsatlakozás kiépítése, illetve több kisebb problémát kellett megoldani és nem utolsó sorban elkészíteni a tárlatot.

Magyarország legmélyebb tava és egyben különleges ásványok tárháza a természet

A napokban beszéltem Rudabányával kapcsolatban, de más ügyben az ásatásokat egykoron vezető  őslénykutató, geológus Kordos László professzorral, s a lelkemre kötötte, tegyem közhírré, elkészült a kiállítás, amely 2 millió éves ugrásokkal mutatja be egészen 10 millió évvel ezelőttig  a térség viszonyait. A szakmai hitelességre Kordos professzor a garancia.  A látogatók a konzervált lelőhelyet is megtekinthetik – a szokásos múzeumi belépők töredékéért.

A nyitvatartás is turistabarát, hiszen a hétvégén is egész nap nyitva tart, vagyis   szerdától vasárnapig 10-18 óra közt várják a földtörténet és az őslények iránt érdeklődő látogatókat. Ajánlom figyelmükbe a városban található Rudapithecus Látogatóközpontot is. A program megszervezésében segít a rudapark.hu honlap.  Kellemes időutazást!

A Pannon-tenger titkai

Ha visszatértek a 10 millió éves túráról, akkor hűsölhetnek Magyarország legmélyebb állóvizének a partján, s megcsodálhatják ami megmaradt az ország utolsó vasércbányájából a rekultiváció után.

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt! Amit érdekesnek talál ossza meg ismerőseivel is.

*** Ha olvasni is van kedvük a nyáron és kedvelik a magyar történelmet, akkor ajánlom figyelmükbe Csontos László Különleges küldetés című történelmi kisregényét, amely cselekményeinek jelentős része Rudabányán és környékén játszódik 1849 nyarán.

Különleges küldetés

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.