Kategóriák
Történelem

Fehér rózsa, vörös rózsa…

Dőljenek hátra, időutazás következik a középkori Angliába, ahol éppen a rózsák háborúja dúl. A northamptoni csatában 1460.07.10-én a Yorkok teljes győzelmet arattak, amihez  némi szerencsére és egy árulóra volt szükségük. A Lancaster párti főurak jó részét levágták, VI. Henrik királyt pedig elfogták.

Anglia a Lancaster (vörös rózsa) VI. Henrik uralma alatt állt, a Yorkok kiszorultak Írországba és a csatorna túlpartján lévő Calais városába (ma Franciaország).  Utóbbi helyről indult az ellentámadás, amikor június 26-án Sandwichben partra szállt Warwick a York sereggel. Legfeljebb egy szendvics idejére maradt a városban és gyors menetben megindult katonáival London felé. Menet közben sokan csatlakoztak, duzzadt a sereg. A fővárost harc nélkül bevették, egyedül a Tower maradt a király pártján, de ostrom helyett július 4-én tovább indult Közép-Angliába a fehér sereg, mivel a király és hívei Coventryből megindultak London irányába.  A királyi sereget Stafford, Buckingham hercege vezette (a király pszichés problémái miatt alkalmatlan a katonai főparancsnokságra).

Oroszlánszívűnek nem csak a kardja, az esze is vágott!

A Lancaster sereg Northampton mellett, egy patak parton vert tábort, amelyet sánccal, palánkkal is megerősítettek, a védelem Jolly Jokere pedig a kor szuperfegyvere, a tüzérség volt. Kevesebben voltak, mint a támadók, de bíztak képzettségükben, fegyverzetükben és a tábor előnyös elhelyezkedésében. Ennek megfelelően háromszor is visszautasították, hogy Warwick kérését, hogy a királlyal tárgyaljon. Így a fegyverekre bízták a döntést.

A csata délután 2-kor kezdődött, s mindössze fél órát tartott. Eleredt az eső, ami a sár miatt elvileg a támadókat akadályozta jobban, de csak elvileg, a gyakorlatban a védőket, ugyanis elázott a tüzérség lőpora.  Mivel a szakirodalom azt írja, hogy ez volt az első angliai csata, ahol bevetették a tüzérséget, így vélhetően néhány lövést mégis csak sikerült leadni.

A Yorkok könnyedén eljutottak a tábor előterébe, amikor is a Lancaster jobb szárnyat vezető Lord Gray átállt. Katonái harc nélkül átengedték az általuk védett sáncokon a fehéreket. Sőt egy feljegyzés szerint még segítettek is nekik felkapaszkodni a sáros, csúszós töltés tetejére. A Yorkok bejutottak a táborba, ami a védelem összeomlását eredményezte.  A fehérek a király sátra felé törtek előre, ahol néhány vörös főúr és familiárisai bátran felvették a harcot, azonban a túlerő elsöpörte őket. Buckingham hercege is életét vesztette, VI. Henrik pedig fogságba esett. A támadók nem bántották, mert szükségük volt rá. Londonba vitték, ahol ennek hatására a Tower őrsége megadta magát.

Mátyás Bécsben

A laikusok azt gondolnák, hogy ezzel győztek a Yorkok és véget ért a polgárháború, azonban a valóság egészen másként alakult!  Margit királynő ugyanis Wales-ben új sereget gyűjtött, s folytatódott a rózsák háborúja, sőt, később rövid időre újra VI. Henrik lett a király! – akiből Shakespeare csinált világszerte ismert személyt.

Jah, s Edmund Gray elnyerte méltó jutalmát (először is a nehezményezett birtokvitában a Yorkok a javára döntöttek), sőt nem sokkal később IV. Eduárd király kincstárnoka, majd Kent grófja lett, legidősebb fia pedig benősülhetett a király családjába.

Anglia megalázása, Southampton kirablása

S ha már szóba került Shakespeare üssük fel a VI. Henriket az első színnél:

EXETER.
Mi gyászba járunk: mért nem vér a gyász?
Nem éled ő fel, Henrik halva van.
Egy fakoporsót kísérünk mi itt,
S halál dicstelen győzödelmire
Fényt vetnek ünnepélyes soraink,
Mint diadalszekérnek foglyai,
Vészcsillagokra szórjuk-e vaj’ átkunk’.
Kik egyesültek hősünk vesztire?
Vagy azt higyük tán, bűvölők s kuruzslók
A csalfa frankok, a kik félelemből
Varázsigékkel küldtek rá halált? ”

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.comot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt, ami tetszik vigye tovább,  ossza  nyugodtan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.