Kategóriák
Történelem

A hangya és az elefánt csatája

Az Oszmán birodalom Bajazid szultán idején lett európai nagyhatalom, amikor elérte a Dunát. Azonban átmenetileg nem tudott tovább terjeszkedni, mert keletről jött és elsöpörte Timur Lenk (Tamerlán) mongol-türkmén serege az ankarai csatában. A szerbekkel szövetkező szultánt is elfogták.

A török már korábban is jelen volt a Balkánon, de Murád (Rigómerő)  I. Bajazid alatt lett tényező (Nikápoly), ráadásul keleti irányba is terjeszkedett, Anatóliában egymás után hódította meg, illetve tette vazallusává a kis török, türk emirátusokat. Azonban keletről még nagyobb hódító jött, a szamarkandi központú „sánta”  Timur Lenk, aki egész Közép-Ázsiát meghódította, s nyugati irányba indult. Grúzia (ma: Georgia) brutális leverése után levelet írt Bajazidnak, amelyben jelezte ki a főnök. A keresztények kárára terjeszkedhet, de keletre nem, mert „össze akad a bajszuk”, s eltapossa, mint az elefánt a hangyát.

Müriokephalon (1176), az első csatánk a törökkel

Nem kellett sokáig várni, ki is tört a háború a két fél közt, az okot az szolgáltatta, hogy Bajazid adót követelt egy kis emírségtől, amely Timur segítségét kérte… s nem kellett kétszer mondani, támadást indított Kelet-Anatóliában.

Ezt követően Aleppót és Bagdadot is bevette, mintegy elvágva potenciális szövetségeseitől az Oszmánokat. Mind a két fél sereget gyűjtött. Érdekesség, hogy az oszmánok oldalán szállt harcba Lazarevics István, szerb fejedelem és több vezér, mintegy 10-20 ezres sereggel, valamint hasonló erővel a krími és egyéb, Timur által fenyegetett tatárok és természetesen a szultáni, török fősereg (Bizánc blokádját hátra hagyva, fáradtan érkeztek. A türkmén-tatár sereghez ugyancsak az Oszmánok által fenyegetett kisebb török fejedelemségek katonasága is csatlakozott. Ennek köszönhetően létszámfölénybe kerültek, de a szultán oldalán lévő szerb nehézlovasság elvileg fölényben volt a könnyűlovas ellenféllel szemben.

A támadók ostrom alá vették Angora (ma: Ankara) városát. A szultánnak vezére a nyílt összecsapás helyett a taktikus csipegetést, a türkmén-mongol-török sereg kicsalogatását, egységének a megbontását javasolta, de a szultán bízva erejében gyorsan dűlőre akarta vinni a dolgot, ami nem volt Timur ellenére (egyébként se volt más választása).

A két fél hadrendje, jól látható, hogy a tatárok átállása felborította a csatát

A csatára 1402. július 20-án került sor a városhoz közeli Csubuk síkon. Mivel az ügyesen mozgó mongol sereg elfoglalta az oszmánok egyetlen vízforrását, ezzel azt támadásra kényszerítette. Ennek megfelelően indult a csata, Bajazid támadásával, a sűrű sorokat azonban erősen megritkították a lovas íjászok.  A sorsát rövidesen megpecsételte, hogy a tatárok csata közben átálltak, s ezzel fedezetlenül maradt a centrum egyik oldala, a támadók élve a lehetőséggel be is kerítették őket. A szultán és fiai csapdába estek. A janicsárok hírnevükhöz híven keményen harcoltak.

Oroszlánszívűnek nem csak a kardja, az esze is vágott!

A szerb nehézlovasság (amelyben páncéljuknak köszönhetően a lovas íjászok szinte semmi kárt nem tudtak tenni) áttörték a gyűrűt, s István despota azt ajánlotta a szultánnak, hogy törjön ki velük, azonban visszautasította az ajánlatot Bajazid (nyilván abban bízott, hogy a janicsárok ellenállása felmorzsolja az ellenség támadó potenciálját).  Tévedett.  Timur bevetette titkos fegyverét, az indiai elefántokat, amelyek áttörték a janicsárok sorait, majd lemészárolták őket. A szerb nehézlovasság kitört, a törökök egy  részével –Bajazid egyik fia és a hadi pénztár is megmenekült.  Végül a szultán is kitört pár száz testőrével, de a közeli hegyekben az üldöző mongolok elfogták.

Timur állítólag ketrecbe záratta, fogságba halt meg. Az Oszmán Birodalom jelentős részét elfoglalta, a többi jó részét is feldúlta Tumur.  A teljes összeomlástól csak Timur 1405-ös halála mentette meg őket.

Amikor a lengyel és magyar együtt verte a tatárt

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Boríttókép: Bajazid (balra) és Timur.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.