Kategóriák
Közélet Színes

Atomerőművet épít Egyiptom, s mit lép Izrael?

Egyiptom több, mint fél évszázados álom megvalósításába vágott bele,  ugyanis a TASZSZ közlése szerint a Roszatom elkezdte a négy reaktoros atomerőmű építését el-Dabaában. De mit szól ehhez Izrael? Háború nem várható, de Moszad- FSZB “meccs” igen.

Közismert, hogy már Szaddám Husszein és az idősebb Aszad is szeretett volna atomerőművet építeni, de Izrael mind a kettőt megakadályozta, s már jó pár éve ott tesz keresztbe az iráni atomprogramnak is, ahol csak tud. Ezek fényében különösen érdekes az egyiptomi atomerőmű építés.  Egyrészt Egyiptommal korrekt a kapcsolata, de mégis csak arab állam, ahol bármikor történhet egy katonai puccs. Ne feledjük, Sziszi, a mostani elnök is így került hatalomra… Egyiptom 1968-ban csatlakozott az atomsorompó egyezményhez,  békés atomot deklaráltan szeretne

Sziszi, mint volt titkosszolga hamar megtalálta a közös nyelvet duplán kollégájával, Putyin orosz elnökkel.  Lepacsizták a dolgokat, s utána már csak a szerződést kellett megkötnie a Roszatomnak és  Egyiptomnak, 2015 novemberében aláírták az előzetes megállapodást, majd lepapírozták a részleteket.

Lehet, hogy ez sem véletlenül történt Egyiptomban?

Búvárkodás közben meghalt az ukrán exkémfőnök!

Ennek alapján 4 db. 1200 MW-os blokkot építenek a sivatagban, amely finanszírozására 85% orosz hitelből történik (a fedezete 25 milliárd dolláros orosz hitel). Az első reaktort 2026-ra kell befejezni, a teljes projektet 2028-ra.  Az erőmű jelképezné, hogy  Egyiptom nem csak népesség tekintetében a legnagyobb arab állam.

“Oroszország szeretne visszatérni a Közel-Keleten uralkodó hatalmi pozíciójába, Abdel Fatah al-Sziszi pedig egyiptomi elnök szeretné helyreállítani országa gazdaságát – és ismét az arab világ központi szereplőjévé tenni Egyiptomot” – jelentette ki a megállapodás után egy izraeli szakértő.  Hosszú távon azonban az egyiptomi atomerőművek léte egy alacsony dúsítási arányú urándúsító üzem építésére a reaktorok nukleáris üzemanyagának előállítására motiválhatja Kairót. Innen rövid az út a katonai minőségű urándúsítás magas arányához. A működő erőművek legitimációt adhatnak az erőművek kiégett nukleáris fűtőanyagainak újrafeldolgozására szolgáló létesítmény építéséhez is. Ha Egyiptom végül megépít egy plutónium-előállító reaktort, akkor új útja lesz az atomfegyverek fejlesztésének. A nukleáris szakértő ezért aggodalmának adott hangot – 2018-ban. Vélhetően azóta sem változott Izrael álláspontja.

A víz a jövő olaja! Mi leszünk az új Kuvait?

Ennek fényében érdemes eljátszani a gondolattal, hogy Izrael tudomásul veszi a biztonsági kockázatot vagy pedig megpróbálja megakadályozni szabotázsokkal, kíbertámadással vagy akár a légierő bevetésével (az IDF rendelkezik az ehhez szükséges erővel) ?   Egy esetleges csapás irányát a piros vonal jelzi a térképen. Egy légicsapás jó pár évre megoldaná a problémát, viszont vélhetően jönne egy újabb arab-izraeli háború, ezért ennek minimális a valószínűsége. Azért viszont nem harapnám meg egy ujjamat se, hogy nem történik szabotázs… Vélelmezhetően összeméri  tudását a Moszad és az FSZB is.

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.comot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.