Kategóriák
Történelem

A diadal elemei: fanatizmus, szerencse, Hunyadi!

 Hunyadi és a szultán serege is pihent ez előző napi sikertelen török roham után 1456. július 22-én, amikor a keresztesek átkeltek a Száván.  A szultán  elfogadta a kihívást és ellentámadást indított, amit Hunyadi  Nándorfehérvárból kitörve megkontrázott. A török tüzérségét, táborát hátrahagyva megfutott.

A valóságban persze ez sokkal bonyolultabb volt. A keresztesek támadásakor egy tapasztalt hadfi se fogadott volna a magyar győzelemre. Ehhez szükség volt a vallásos fanatizmusukra, nagy adag szerencsére és Hunyadi János gyors  helyzetfelismerésére és nehéz lovasságával a legjobb pillanatban, amikor a Fatih Mehmed szultán a keresztesek megsemmisítésére a bal szárnyra vezényelte a lovasságát, hogy harapófogóba fogják és megsemmisítsék a kereszteseket.

Bizánc bevétele

A szorult helyzetbe került Kapisztrán a helyzetet mentve megindult követőivel a török tábor ellen (elkerülendő, hogy a folyóba szorítsák). Hunyadi kitört a nehézlovasaival  és elfoglalta a török tüzérséget, majd saját ágyúival lőtte hátba a lovasságukat. A magyarok helyett a török szorult két tűz közé.   Közben gyakorlatilag a teljes várőrség kijött és mind a két sereg teljes erejével egymásnak feszült.

A szultán ellentámadást indított a janicsárok élén.  Azonban elhagyta as zerencse, egy nyílvessző fúródott a combjába,  közben Kapisztránék betörtek a török táborba és a kettő hatására kitört a fejetlenség.  A janicsárok el voltak foglalva a szultán kimentésével, amit sikeresen meg is oldottak, a sereg viszont tüzérségét és poggyászát hátra hagyva megfutott. A ,védőknek nem volt erejük az érdemi üldözésre, meg egyébként is, senki se akart lemaradni a  nagy zabrálásból.

Így kezdődött Nándorfehérvár ostroma

Így született a győzelem, távirati stílusban.  Másképp is történhetett volna (amennyiben Hunyadi nem tör ki, a török lemészárolja a kereszteseket, viszont az ostromot már nem lett volna képes a  veszteségek és kimerültség miatt folytatni. A visszavert roham után a vezérek javasolták a szultánnak az elvonulást. Vélhetően ez történt volna), de a szerencse kivételesen a mi kezünket fogta.  Európai jelentőségű siker lett belőle.

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www,kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Borítókép: internet

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.