Kategóriák
Történelem

Egyetlen ágyúlövés felrobbantotta az erődöt!

Nem mindennapi eset történt 1816. július 27-én a szökött rabszolgák és szeminol indiánok kezén lévő floridai Negro Fortban. Az ostromló, amerikaiak 154-es ágyúnaszádja első lövésével telibe találta a lőporraktárt, amely felrobbant és elpusztította az erődöt. A túlélők mire magukhoz tértek már az amerikaiak foglyai voltak.

Az 1812-es angol-amerikai háború fő hadszíntere az USA északkeleti része volt és a határmenti kanadai területek. Az angolok azonban délen is próbálkoztak, a névleg spanyol kézen lévő Floridából az indiánok és a szökött néger rabszolgák közreműködésével akartak betörni Georgiába. Közben azonban kitört a béke, az angolok kivonultak, kivéve a királyi tengerészgyalogságot, akik a felépített Negro Fortot (Fekete erőd) és a lőszert, fegyvereket, beleértve ágyúkat is átadták a szökött feketéknek és kis számú szeminol indiánnak.

Yorkért égett a Fehér Ház és a Capitolium

A spanyol hatóságok nem foglalkoztak a teleppel, amely térségében egyre több szökött rabszolga gyülekezett, sokan családdal együtt. A folyóparti erődből rálőttek egy amerikai csónakra, senki se halt meg, de meg volt a cassus belli. Az USA ultimátumot adott az erőd lerombolására, s mivel elmaradt saját kezébe vette az intézkedést.

Negro fort térképe

 

Az erődben mintegy 300 fekete és 30 szeminol indián tartózkodott. Az amerikai Duncan Clinch alezredes a saját katonái mellett számíthatott a krík (creek) indiánokra is. A támadók július 20-án indultak, s miután a Fekete erődhöz értek a parancsnok rájött, hogy a sikeres ostromhoz tengerészeti támogatásra van szüksége. Két ágyúnaszád érkezett, s július 27-én megindult az ostrom. A védők rendszertelenül lőttek a puskákkal és ágyúkkal, de rutintalanságuk miatt szinte semmi kárt se tettek a támadókban. Miután lőtávolba érkezett a 154-es ágyúnaszád az első lövésével lerendezte a csatát, ugyanis a lövedék bejutott az erőd lőszerraktárába és felrobbantotta. A detonációt még a 160 km-re lévő Pensacolában is hallották!

Rom és halottak, sebesültek borították be az erődöt, amelyet villámgyorsan, ellenállás nélkül elfoglaltak az ostromlók. Mire feleszméltek a túlélő védők már a Unión jacket lengette a szél… A lázadók három vezéréből kettőt élve elfogtak, átadtak a szövetséges kríkeknek, akik végeztek velük. A szökött rabszolgákat visszavitték az USA-ba, a túlélő szeminolok viszont leléptek (ezt követően vette csak igazán az első szeminol háború).

Az USA 3 halottat és 1 foglyot vesztett, a feketék közül legalább 40-en meghaltak, sok megsebesült és fogságba esett, akárcsak épen maradt társaik. Minden foglyot visszavittek az USA-ba rabszolgának.

Kanadában verték meg először az amerikaiakat

Az USA történetében egyedüli, de a világon se tudok még egy olyan ostromról amelyet egyetlen ágyúlövés eldöntött volna.

A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Borítókép: Az ostrom korabeli képen (internet)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.