Kategóriák
Közélet Történelem

Bosznia fekete kövei csak az ürügy volt

Magyar szempontból az egyik legértelmetlenebb háborúnk az 1914-ben  ezen a napon átadott osztrák-magyar hadüzenettel kezdett első világháború volt. Megállj, megállj, kutya Szerbiát énekelték a vidám katonák, bő négy évvel később pedig megverten, fáradtan, megalázva, a darabjaira hulló országba tért haza a maradékuk.

“Ő császári és apostoli királyi Felsége 1914. július hó 28.-án kelt legfelső elhatározása alapján a mai napon a szerb királyi kormányhoz francia nyelven hadüzenetet intézett” – kezdődött a hivatalos bejelentés, amely oka Ferenc Ferdinánd trónörökös szarajevói meggyilkolását követő ultimátum elutasítása volt. A monarchia már a balkán háborúk óta igen feszült viszonyban volt az orosz támogatást élvező Szerbiával, amely aknamunkát folytatott a Délvidéken. Mint utólag kiderült az egyébként a magyarokat utáló, trializmus hívő trónörökös megölésében is benne volt a fekete kezük (szó szerint, Csorni ruki). Tehát jogos volt a felháborodás és az elégtétel követelése.

Ünnepi bevonulás helyett véres háború

S miután Ferenc József megkapta a német császár megerősítő nyilatkozatát túlfeszítette a húrt. Olyan ultimátumot adtak a szerbeknek, amelyet egy magára valamit is adó állam csak visszautasíthat (például a monarchia megmondja, hogy kit kell kirúgni a szerb hadseregből és államigazgatásból, kiket kell kiadni bírósági ítélet nélkül).  Tisza, a magyar miniszterelnök vacillált egyedül, de végül őt is meggyőzték – inkább mondott volna le vagy tett volna bármi mást, mert ez a háború (a kuruc idők és a 48-49-es magyar-szerb hadakozások ellenére) a legkevésbé sem volt a magyarság érdeke. A mi érdekünk még 10-15 év békés fejlődés lett volna. Sosem látott iramban folyt az iparosítás, az urbanizáció és ezzel együtt a nemzetiségek egy részének a kulturális asszimilációja. Ezt rúgták fel botor módon Ferenc Jóska sértettsége és a hadiipari lobbi valamint a német érdek miatt. Mint a nóta is megfogalmazta:

Boszniának hegyei,

A fekete kövei

Az magyar királyé.

Mégis az a Szerbia,

Az a kutya Szerbia

El akarja venni

Itt hallgatható meg a teljes dal:

 

Mi lett volna a magyar érdeknek megfelelő válasz a provokációra: teljes kereskedelmi, diplomáciai, határblokád a szervek ellen. Közben nemzetközi szinten követelni a bűnösök felelősségre vonását – s közben haderőfejlesztési programot indítani, mert a szánk akkor is nagy volt, de a hadsereg felszereltsége, képzettsége elmaradt a porosz, angol, francia szinttől.

A lüleburgazi pokol hat napja

Nem Erdélyért, a Felvidékért, Délvidékért, hanem Bosznia Hercegovina számunkra érdektelen hegyi legelői miatt pusztultak katonáink, hullott darabokra hazánk Trianonban… Nem csak Bosznia lett a “kutya Szerbiáé”, hanem az egész Délvidék, sőt még a Baranya-háromszög és a Muraköz is..

***A közösségi média kiszámíthatatlan, ha tetszenek a cikkek, látogassa rendszeresen a  http://www.kazivilaga.com -ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! Tallózzon bátran a cikkek közt!

Borítókép: A háborút ünneplők Budapesten (fotó: internet, archív)

2 hozzászólás a(z) “Bosznia fekete kövei csak az ürügy volt” című bejegyzéshez

Inkább az osztrákok kezdték, berántva minket is.
A világon csak egy brit miniszter és mi elleneztük a háborút.

Az első háborúban nem volt vesztes csatánk.

A katonáink egész hazánkba tértek vissza.
A Károlyi féle magyar ellenes kormány fegyverezte le, így is kiszolgáltatottá téve hazánkat.
Ezért is tudták szétszedni hazánkat.

Amennyiben Tisza nem vonja vissza a vétóját, akkor nincs háború, az osztrákok egyedül nem üzenhettek hadat. A Magyar Királyság részleges megszállása hamarabb megkezdődött, mint véget ért volna a háboró, ugyanis 1918. nov.2-én kezdődött a Felvidék megszállása, Padovában nov. 3. írták alá a fegyverszünetet, a szerb hadsereg november 5-én kezdte meg a Délvidék megszállását és 13-én álltak meg a Baja- Szeged vonalon, amikor még csak néhány katonavonat ért haza a bakákkal. Ugyancsak november 13..án indultak meg a románok Erdélybe (első napokban a hágókat biztosították, majd megindultak befelé. Károlyiéknak voltak hibáik, de az tévhit, hogy harcra éhes honvédek érkeztek haza a frontról. Valójában szervezerlen, lázongó, helyenként fosztogató, fegyelmezetlen bagázs, tisztelet a kevés kivételnek. Teljes volt a bomlás és a zűrzavar. Akik szolgálatban maradtak azokat előbb gatyába kellett rázni, felfegyverezni (nem Károlyiék fegyverezték le, hanem anélkül jöttek haza a frontról, a teljes nehézfegyverzet ott maradt, akárcsak a géppuskák, puskák, stb. , gyakorlatilag csak a tiszteknél volt puska, kard és a katonai rendőrségnél). Bárki lett volna a miniszterelnök nem állt volna ütőképes hadsereg azonnal a rendelkezésére.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.