Kategóriák
Film Színes Történelem

Ezért dőlt kardjába Marcus Antonius

Marcus Antonius kiváló hadvezér és ügyes politikus volt, akit megbűvölt Kleopátra, Egyiptom királynője. Az Octavianusszal vívott háborút elbukva ie. 30. augusztus 1-jén kardjába dőlt Antonius és Kleopátra kezei közt halt meg. Micsoda tragédia, micsoda romantika, amit még lehetett fokozni! Kleopátra is öngyilkos lett!

Az élet néha regényesebb, mint amit Shakespeare papírra vetett, pedig az  is bámulatos! Helyezzék magukat kényelembe, mert nagy utazásra indulunk! Vagyis én már  meg is tettem néhány éve! Jöjjenek velem az időutazásra!

Caesar gyilkosság március idusán

Több, mint kétezer évvel később személyesen is koptattam azon köveket, amelyeket Caesar, Antonius, Kleopátra és Octavianus lába is érintett egykoron Nagy Sándor városában (nem csak a névadója, hanem az alapítója is volt az ókor hét csodájából egykoron kettőt is magáénak tudott metropolisznak).  A Ptolemaidák görög királysága uralta az ősi Egyiptomot, amikor Róma kiterjesztette ölelését a Nílus gyöngye felé. Kleopátra királynő ügyes manőverekkel behálózta és szépségével foglyul ejtette Caesart. Még fiút is szült neki, de március idusán a köztársaságiak megölték a szenátusban.

A zavaros idők után jött a második triumvirátus, s Marcus Antonius lett a kelet ura, s így került kapcsolatba Kleopátrával, aki őt is elbűvölte. Ugyan Rómába visszatérve érdekházasságot kötött Octavianus nővéréve, Octaviával, de az asszonyt hátra hagyva Kleopátra karjai közt vigasztalódott (három közös gyermekük is született az ókor  szexszimbólumától).

Ennyi maradt Kleopátra fővárosából

Közben összerúgta a port Octaviánusszal. Görög területen csaptak össze, a szárazföldön Antonisnak állt a zászló, akárcsak a tengeren, de meglepte Agrippa flottája, az actiumi csata közben kivált az egyiptomi flotta és elhajózott, ezzel eldőlt a küzdelem, Antonius meg a seregét hátra hagyva az asszony után hajózott. A sereg oda lett, ráadásul Octavianus a szírekkel szövetkezve rátámadt a Ptolemaida birodalomra.  Antonius és Kleopátra visszaszorult a fővárosba.  Rómaiak álltak szemben rómaiakkal. A védőket személyesen Antonius a kiváló hadvezér irányította és július 1-30 közt sikeresen visszaverte a túlerőben lévő támadókat. A rendkívül véres harcban mind a két fél nagyjából 10-11 ezer főt vesztett, amely értelemszerűen a kisebb sereget viselte meg jobban. Antonius nem tudta megakadályozni, hogy a támadók betörjenek a városba.  Elérkezett a végjáték ideje. Az összeomlás zűrzavarában tévesen azt mondták Antoniusnak, hogy szerelme öngyilkos lett, mire az ereje teljében lévő hadvezér összeomlott és kardjába dőlt. A közben előkerült Kleopátra karjai közt lehelte ki lelkét!  A városba közben bevonuló Octavianus seregei körbezárták a palotát és kvázi foglyul ejtették a királynőt. Kleopátra nem akart a győztes játékszere lenni, arra pedig nem volt sansza, hogy Caesar és Marcus Antonius után Octavianust is elbűvölje,  ezért egy áspis kígyóval halálra maratta magát.

Actium: Kleopátra miatt vesztett Antonius

Cicero, a római bölcs, kiváló szónok és nagyhatalmú politikus nem csak Antonius szobrait tüntette el, utólag visszavonatta valamennyi kitüntetését, de még a családja nevét is eltörölte, azonban a világtörténelemből nem sikerült eltüntetnie!

Ebben nem kis szerepet játszott az 1963-ban  Liz Taylor és Charles Burton főszereplésével forgatott Joseph L. Mankiewicz által rendezett amerikai-angol kalandfilm, amelyet magyar szinkronnal itt megtekinthetnek:

https://videa.hu/videok/film-animacio/kleopatra1963-48VOrVUfCx6jKeNo

Készítsenek be enni, inni valót és papírzsepit! Jó szórakozást! Sokan ma is esküsznek rá, hogy a filmtörténelem egyik legjobb romantikus kalandfilmje! Győződjenek meg róla. Ne feledjék azonban, hogy játékfilmet  néznek, amely nem dokumentalista pontossággal adja vissza a történteket.

Octavianus a köztársaságnak véget vetve nagy császár lett, felvette az Augustus nevet, s most egy hónapig az egész világ őt emlegeti!

***Látogassa rendszeresen a http://www.kazivilaga.com-ot,  ahol sok aktuális, érdekes témáról olvashat! =

Borítókép:  Liz és Richard (képernyőkép).

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.